Web backgrounds 1
Bashar khansa
02.
nov

Bashar Murad + Khansa + «Lovers Hymn» by LEILA HAFZI (Libanon / Palestina)

  • MUNCH
  • Dørene: 18.30
  • Konsert: 19.30: Lovers Hymn 19.45: Khansa 21.00: Bashar Murad
  • Pris: 300,-/ 200,- + avgift

Oslo World, Skeiv verden, Oslo Pride og MUNCH presenterer en dobbeltkonsert med Khansa og Bashar Murad - to banebrytende skeive artister som på hvert sitt vis representerer bredden og potensialet i samtidens popmusikk fra Midtøsten. Før konsertene blir det visningsperformance med Leila Hafzis “Lovers Hymn” - en hyllest til Palestina, spekket med symbolske referanser med utgangspunkt i palestinske kulturhåndtverk og broderimønster. Billett til denne konserten gir også gratis inngang til MUNCH-museet. Fremvis billetten i skranken og få adgang til museet.

Khansa

Avantgardistisk blikk på magedanstradisjoner

Den Beirut-baserte artisten Khansa er en mannlig libanesisk magedanser - en sjeldenhet i en kunstform som lenge har vært dominert av kvinner. Den mangefasetterte kunstneren bruker vokal, innspilt musikk og performancekunst i tillegg til magedans for å uttrykke seg. "Målet er å bryte ned stereotypier og tradisjonelle maskuline verdier i Midtøsten" sier han. Khansa ble født i Ghobeiry, en av Beiruts sørlige forsteder, og ble tidlig interessert i kunst som brøt med satte kjønsroller. Han hentet inspirasjon fra arabiske stjerner som den egyptiske sangeren Umm Kulthum og er en del av en lang magedans-tradisjon med opprinnelse i Egypt og distinkte stiler i Tyrkia og i Libanon.

Khansa ønsker å gi plass til noe nytt. Gjennom bevegelse og musikk uttrykker han kraft og erotikk. Den avantgardistiske elektropopen vever et univers av sensuell elektronikk som flørter med moderne baladi-dans. Forestillingene hans er en serie vignetter med ulike kulturelle referanser: Alt fra religion, kunst og kaffe med en eks, til å dele ufortalte historier om Midtøsten og Nord-Afrika som hyller kjærlighet, intimitet, erotikk og arabisk skeiv identitet.

Bashar Murad

Musikalsk frihetstrang fra et okkupert land

Popartisten, singer/songwriteren og filmskaperen Bashar Murad lager musikk rotfestet i en palestinsk virkelighet. Låtene utfordrer stereotypier og fremhever sosiale problemer som landets ungdom står overfor, livet under okkupasjonen og ikke minst innenfor patriarkalske omgivelser. Enten han opptrer i brudekjole eller synger om kjønnsmangfold, tar Bashar alltid risiko og utvider kritisk tenkning. Singelen hans "Klefi/Samed" var et samarbeid med det islandske industrial punk-bandet Hatari, som fikk oppmerksomhet da de brettet ut skjerf med det palestinske flagget under Eurovision-finalen i 2019 i Tel Aviv. 

Hans siste utgivelse er EP’en "Nafas". Kort tid etter slippet, konkurrerte Bashar i den islandske Eurovision-finalen, hvor han fremførte "Wild West", produsert av den islandske artisten og samarbeidspartneren Einar Stefan. Bashars deltakelse vakte internasjonal medieoppmerksomhet, og han havnet til slutt på andreplass i finalen. Murad gjester Oslo World under årets Pride, og vi gleder oss til å invitere ham tilbake denne kvelden under festivalen på Munch!

“Lovers Hymn” av Leila Hafzi

Designer Leila Hafzi har jobbet med bærekraftig design og produksjon i Nepal og Himalaya siden 1997. Hafzi har vært en pioner innen sosial rettferdighet i den internasjonale moteindustrien, og hun har vært med på å sette miljøaspektet på dagsorden i bransjen. Dette arbeidet har hun mottatt en rekke priser for både i Norge og internasjonalt. Hun har også kledd stjerner som Kylie Minogue, Angelina Jolie og ved flere anledninger HKHKP Mette-Marit. I 2020 mottok Hafzi ELLEs pris “International Sustainable Brand”, i Barcelona. 

Leila Hafzi foto Vilde Borse 004 1

Nå er Hafzi aktuell med en ny kjolekolleksjon hvor Gaza-krigen er det tematiske omdreiningspunktet. Visningen 6.10.24 er en hyllest til Palestina, spekket med symbolske referanser med utgangspunkt i palestinsk kulturhåndtverk og broderimønster. En av kjolene er brodert med sypresser – en treart som er vanlig i Midtøsten og kjent for sine slitesterke egenskaper. Det er et motiv som viser til den sterke motstandskraften i det palestinske folket. I en av de andre kjolene fra den nye kolleksjonen bruker Hafzi sin gjenkjennelige chiffonsilke på en måte som gjør at det ligner gassbind, da det medisinske gassbindet opprinnelig stammer fra Gaza-området. 

Koreograf Marianne Haugli er utdannet ved Statens Balletthøgskole ved Kunsthøgskolen i Oslo 2002-2005 i moderne samtidsdans. Hun er en norsk danser, modell og koreograf. Hun vant prisen for årets koreograf ved Oslo Fashion Week 2008 og 2009 og ble tildelt Statens kunstnerstipend for yngre dansekunstnere 2009-2011. Haugli har koreografert nesten samtlige av Leila Hafzi sine visninger, inkludert “Lovers Hymn”. 

Konserten og visningen er et samarbeid med Oslo Pride og Skeiv verden