Oslo World, Keychange og Music Norway på offisielt oppdrag i Jordan
I forbindelse med det 50. statsbesøket til Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja til Jordan ble Music Norway og Oslo World invitert med for å lage et seminar med tittelen «Empowering women in the Music Industry».
Utenriksdepartementet var oppdragsgiveren, og oppgaven var å invitere en rekke kvinner fra musikkindustrien i Jordan, Libanon og Palestina til samlingen, som skjedde i tilknytning til det EU-finansierte Keychange-prosjektet Oslo World er partnerfestival for. Keychange jobber for å bedre likestilling og representasjon både foran og bak scenen i musikkbransjen gjennom bygging av nettverk og kompetanse. Oslo World har et stort nettverk i Midt-Østen etter å ha arbeidet 8 år i Libanon med festivalen Beirut & Beyond. Den erfaringen la grunnlaget for besøket, som er en måte for Keychange å få fotfeste i regionen.
I åpningsarrangementet til Statsbesøket holdt Hennes Majestet Dronning Sonja en sterk tale der den økonomiske betydningen av likestilling ble et hovedtema:- Kvinners bidrag til den norske økonomien er større enn olje og gass til sammen. Likestilling er ikke bare en menneskerett, det er god business. Talent er jevnt fordelt utover befolkningen, og det burde muligheter være også, sa hun. I et land som Jordan der kun 17% av arbeidskraften er kvinner, gjorde Hennes Majestet sine ord ekstra inntrykk.
Som partnerfestival i Keychange inviterte Oslo World og Music Norway de 6 norske Keychange-deltagerne med til Jordan - tre artister og tre bransjeaktører. De tre innovatørene fikk delta på næringslivsfrokost med næringsministeren i tillegg til det øvrige programmet. Charlotte Bendix spilte et nydelig liveset på den offisielle mottakelsen til konferansen. ISAK gjorde en uforglemmelig entré og konsert på returmiddagen til Kongeparet holdt ved Dødehavet på besøkets siste dag. Dette sa noen av deltakerne:
- Jeg var beæret over å kunne ta del i dette initiativet, som gir kvinner fra Midt-Østen og vestlige land muligheten til å utveksle profesjonelle og personlige erfaringer, sier Lara Khoury fra Midt-Østen-divisjonen av Sony Music.
- Dette var en viktig anledning til å få større innsikt i hverandres kulturer, i sosiale forskjeller, men også i hvordan kvinnekamp arter seg i ulike deler av verden. For vår lokale delegasjon var det et sterkt innblikk i hvor langt denne kampen har kommet i andre sfærer, og hva landene vi jobber i kan gjøre for å komme dit. Jeg vil også takke den norske kongefamilien, som valgte å gi sin støtte til denne samlingen som en del av sitt statsbesøk, Rania Elias, Yabous Palestina.
- Det å møte representantene fra Jordan, Libanon og Palestina var et stort høydepunkt. Det var innholdsrikt å se hvordan musikkbransjen i Midtøsten er, og få deres perspektiv på dete. Og å høre hvor grenseløst patriarkatet er. Jeg mener at dette er et bra initiativ for å skape safe spaces for kvinner og alle marginaliserte mennesker, sier Amira Ali, en av Keychange-deltagerne.