Web backgrounds 6
Small Pongo Oslo World2022 Lars Opstad 300
Web backgrounds 6
10.10.2024

Vår guide til Oslo World: Seks veier gjennom uka!

Enten du er hypp på å oppleve det neste store, møte en musikalsk legende, vrenge hjernen til nye eksperimenter eller bli med på en fest har vi en rute for deg. 

Nå er det bare noen uker igjen til årets utgave av Oslo World - men hva skal man velge? Hvert år spør vi publikummere, kollegaer, musikkentusiaster og spillesteder om hva de kunne tenke seg å høre under festivalen. Selv om vi er stolte av helheten, innrømmer vi også gjerne at resultatet er ganske kaotisk ved første øyekast, med en blanding av folkemusikk, pop, klubbmusikk, eksperimentelle greier og alt mulig annet. Men ok, la oss prøve å sortere litt - her er seks knagger fra årets program som kanskje kan være til hjelp i jakten på den neste store konsertopplevelsen. 

1. Legendevarsel: 

Åpningskonserten i Oslo Konserthus med Marisa Monte er forlengst utsolgt (alle som vil er invitert på åpningsfesten på Becco etterpå, der Erlend Mokkelbost og Anja Bajer spiller brasiliansk musikk!), men det er mange legendariske navn som kommer til byen i uke 44. Om vi holder oss i Brasil, besøker den virtuose gitaristen Egberto Gismonti Cosmopolite allerede på tirsdag. Det blir et møte med en mester som har beveget seg uanstrengt mellom grenseløs samtidsjazz (blant annet med norske musikere som Jan Garbarek og Arild Andersen), moderne klassisk musikk og brasiliansk folkemusikk. Samme kveld spiller en av Uruguays største artister, den visjonære og poetiske singer-songwriteren Jorge Drexler, på Sentrum Scene. 

Onsdag skjer noe vi har gledet oss til lenge: Hailu Mergia kommer til Oslo World. Vi hadde faktisk den etiopiske kult-artisten på gang for noen år siden, men pandemien satte en stopper for det. Nå er imidlertid Mergia, med en karriere som strekker seg tilbake til sekstitallet og som satte sitt preg på etio-jazzens gullalder på 70-tallet, klar for en av byens flotteste scener, Nasjonal Jazzscene Victoria. Sjekk ut Pioneer Works Swing (Live) om du er nysgjerrig på hvordan han låter for tiden - det er verdt det. Her kan du også kjøpe dobbeltbillett til Mergia og Gutu Abera, og oppleve to forskjellige, strålende artister med etiopiske røtter. Men kjapp deg - det kommer til å bli tjåka på Victoria. 

På lørdag står Luzmila Carpio på den samme scenen. Sangeren, låtskriveren, produsenten og skuespilleren er av quechuansk opprinnelse og er en av Bolivias største nålevende artister. En rebell som fremdeles pusher grenser - hun ga ut et av sine beste album, Inti Watana - El Retorno del Sol, i fjor.  

Det er blitt en dårligere og dårligere skjult hemmelighet at den legendariske perkusjonisten Sidiki Camara fra Mali bor i Oslo – han er å høre i en rekke sammenhenger fra folkemusikk og Karpe til jazz og undergrunnsdisco, og i fjor vant han til og med en Spellemann for det glimrende albumet Return to the Traditions. Nå feirer han 45 (!) år som musiker med en stor festforestilling på Riksscenen på lørdag – et kickass band, masse gjesteartister og en virtuos perkusjonist som festens midtpunkt, det er nødt til å bli bra. 

2. Big in France: 

To artister som setter Frankrike på hodet for øyeblikket gjør sine første konserter i Norge under Oslo World: På fredag kommer algeriske TIF til Cosmopolite. Det unge råtalentet har en helt spesiell forbindelse med publikummet sitt. Han rapper og synger på fransk og arabisk og selger ut enorme scener både i Algerie og Frankrike – Cosmopolite er, med sin kapasitet, en intimscene for ham. Han kommer dit på fredag 1. november, dagen den algeriske revolusjonen markeres - det kan bli en helt spesiell kveld. 

Dagen etter, på samme scene, er det duket for fransk-kamerunske Yamê, som skapte bølger i fjor sommer da han slapp Colors Show-fremføringen av singelen “Bécane”. Et stort publikum ble kjent med hans mangefassetterte, gripende vokal og det eksentriske og til tider latterlig fengende amalgamet han har skapt av R&B, hiphop, jazz og en glupsk nysgjerrighet på alt fra kunsten til politikken til helt personlige temaer. ELOWI-prosjektet han slapp i oktober 2023 viser ambisjonsnivået - og nå møter han et norsk publikum for første gang. 

3. De neste store:

Flere av Oslo Worlds artister står på randen av enda større popgjennombrudd. På onsdag spiller J Noa på Parkteatret. Rapperen fra den Dominikanske republikk har bygd opp en kultstatus i en årrekke, og nådde et større publikum gjennom en Tiny Desk-konsert i fjor, samme uka som hun ble nominert til sin første latin Grammy for låta “Autodidacta”. Den hardtslående blandingen hennes av bachata, merengue tipico og dembow kan fort nå et enda større publikum – desto større grunn til å komme så tett på denne eksplosjonen som man gjør på Parkteateret. Dagen etter på samme scene spiller den jordansk-palestinske singer-songwirteren Zeyne, som de siste årene er blitt en av de mest sentrale unge artistene  på SWANA-regionens popscene. 

Om vi forflytter oss til MUNCH på fredag, vil du få oppleve en sensasjon i latin-musikkens skeive miljøer som vi presenterer i samarbeid med Oslo Pride og Skeiv Verden. Villano Antillano er en frekk, leken og subversiv artist som har snudd den spansktalende reggaeton- og urbano-bevegelsen på hodet. Hun ble den første trans-artisten som nådde Spotifys Top 50: Global, og har en egen evne til å sette fyr på dansegulvet. Etter konserten blir det fest på Baba Bar med DJ Dulce Doll og der blir det garantert fullt kok. 

Den bergensbaserte artisten Gutu Abera har de siste årene opplevd et gjennombrudd på den etiopiske musikkscenen. Musikken kombinerer moderne, fengende afropop med nye produksjonsideer, og henter også inspirasjon fra Aberas røtter i den oromiske tradisjonsmusikken. Abera vant All Africa Music Awards-prisen for singelen “Demi” i fjor, debutalbumet kom i år og nå er Oslo World klar for en av de mest oppsiktsvekkende suksessene i norsk og etiopisk musikk de siste årene. Og husk at du kan kjøpe dobbeltbillett til Hailu Mergia her! 

4. Hvorfor vente til Øya?

Det er jo uansett lenge til august nå. Her er et par fantastiske band vi ikke blir fryktelig overraska om vi ser i Tøyenparken et av de kommende årene: 

Softrock-sensasjonen Infinity Song består av den afroamerikanske søskenflokken Abraham, Angel, Israel og Momo Boyd og spiller latterlig catchy låter inspirert av 70-tallsgrupper som Fifth Dimension, The Mamas and the Papas og ABBA - uten å falle altfor langt nedi retrogryta. Et smil av et band, rett og slett, som i 2016 signerte for Jay-Zs plateselskap Roc Nation, og som i 2020 brakdebuterte med albumet Mad Love. Parkteatret er stedet, onsdag er dagen. 

Stella & the Longos, som spiller på Parkteatret fredag 1. november  er bandet for deg som var på Nu Genea for noen år siden på Oslo World, eller som kanskje skulle ønske at du var der. Stella Zekri og Ed Longo møttes i Berlin og bonda over en felles lidenskap til sensuell, åttitalls zouk og boogie. Resultatet er et groovy, dansbart livefenomen - sjekk ut debutplata Détends-Toi. Stella Zekri DJer også på vår favorittvinbar Becco etter konserten!

Tyrkisk psychflørt har en solid plass på årets program - Altin Gün, som er blitt regelrette norgesvenner siden de spilte her for første gang under Oslo World for noen år siden, kommer tilbake og spiller på Sentrum Scene. Onsdag på Blå kan vi oppleve det danske bandet AySay, som synger på tyrkisk, kurdisk og dansk, og som sømløst kombinerer akustiske og elektroniske impulser, eventyrlyst og popteft i musikken sin, nå sist på andreplata KÖY. 

5. Eksperimentell rute:

Det er mange former for eksperimentering på Oslo Worlds program i år - her er noen av mulighetene for de som er hypp på å bryne seg:

Italienske Daniela Pes har skapt seg et helt eget språk, basert på gamle galluresiske ord, fragmenter av italienske ord og ting som er tatt helt ut av luften. De danner byggesteinene for artistens visjon om å dekonstruere sangformen og bryte ned språket – et kompromissløst musikalsk livsprosjekt som hjelpes på vei av vakre melodier, fengende hooks og mangefasetterte, elektroniske produksjoner. Dobbeltkonserten på Blå med Ana Lua Caiano på lørdag er virkelig verdt å sjekke ut. 

Les bandnavnet Cimota baklengs, og du får en anelse av hva det dreier seg om: Rytmeseksjen til det legendariske jazzbandet Atomic danner utgangspunktet for dette splitter nye bandet, hvor de får med seg blåserduoen Streifenjunko. En boltreplass for pianist Håvard Wiiks halsbrekkende, finurlige komposisjoner - og en kvintett bestående av fem musikere som på forskjellige vis har utforsket yttergrensen av instrumentene sine. Kafé Hærverk er stedet på tirsdag - kafeen blir en liten jazzfestival i festivalen denne uka, og byr også på Master Oogway på onsdag og plateslipp med Adrian Myhr Trio på torsdag - mens klubbvibbene er godt representert ved den colombianske DJen Bitter Babe, som kommer fredag kveld. Der blir det stappa! 

Bandet NaraBara er et møte mellom mongolsk folkesang og moderne jazz ispedd instrumenter fra Nord- og Vest-Afrika, skapt på konsertscener og nattklubber i Beijing. Sjekk ut debutalbumet Hamt Zamin Hümüs fra 2023 og kom på Nasjonal Jazzscene på fredag! 

Den Beirut-baserte artisten Khansa byr på et mannlig, avantgardistisk blikk på magedanstradisjoner og kombinerer performancekunst og elektropop i sine pirrende, tankevekkende opptredner. Han er del av det svært sterke programmet vi presenterer i samarbeid med Skeiv Verden og Oslo Pride på MUNCH i år, og spiller dobbeltkonsert med Bashar Murad der på lørdag. 

Kin’Gongolo Kiniata kommer fra Kinshasa, hovedstaden i Kongo og har skapt en slags afro-punk-rhumba der de benytter seg av perkusjon og strengeinstrumenter de har laget selv av gamle plastflasker, metallgjenstander og andre husholdningsartikler. Mye å fascinere seg over og danse til når de kommer til Nasjonal Jazzscene, torsdag 31. oktober. 

Susanna markerer tjue år som plateartist i år med albumet Meditations on Loveen kompromissløs utforskning av kjærlighet i alle former, gjennom utroskap, svik og tillitsbrudd. Plata er også svært originalt produsert – hun har skapt en slags organisk musikkmaskin med treblås, eksperimentell perkusjon og mye annet, og musikken drar veksler på alt fra komponist Harry Partch til etiopisk soul. Bli med på lanseringskonsert på Parkeatret på lørdag, 2. november!

6. Festival-vibben:

Kom på liveinnspillingen av Musikkreisen, på Byens Tak på lørdag. Der møter du festivalaktuelle artister - og møre festivalarbeidere! Det er noe av det hyggeligste som skjer på Oslo World, hvert år. 

Et annet stalltips er konserten med Moonchild Sanelly lørdag når klokka nærmer seg midnatt, etterfulgt av Nara Sounds. Det er noe spesielt med Blå når Oslo World går inn i helga – det blir hett, rett og slett. 

Baba Bar ble en favoritt under fjorårets Oslo World, og i år har det visjonære skeive utestedet flytta til de gamle lokalene til Fisk og Vilt i Pløens gate, rett ved Youngstorget. Det blir naturligvis fullt kok der hele uka - magedanskurs med Khansa på fredag, etterfest etter Villano Antillano på fredag og Arab Burlesque Late Night Cabaret m/ Marko på lørdag – i tillegg til heng hele uka. Det smame kan i grunnen sies om klubbene på Jaeger, Hærverk og Blå i tillegg til etterfester på Becco, Andre til Høyre og Revolver. Oslo World handler mye om disse tingene. 

Festivalens hjerte er Cosmopolite, den er der alt startet. Vi har nevnt en rekke høydepunkter derfra allerede, men avslutter med årets siste konsert, kvintetten The Joy fra Sør-Afrika, som fremfører sine frapperede zulu-harmonier på søndag – før det blir en aller siste fest på Bruun Larsen. 

Flere nyheter

Web backgrounds 1