Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Ana Moura

Fornyer av fado

”Å bli fado-sanger er ikke noe man velger, det er noe man er født til”, har Ana Moura sagt i utallige intervjuer. Og hun regnes nå som en av de viktigste formidlerne av den portugisiske fado-tradisjonen.

Fado blir ofte kalt Portugals blues fordi de lidenskapelige fado-sangene gjerne handler om lengsel. Selve ordet fado betyr skjebne. Og når Ana Moura mener fado er hennes skjebne her i livet, skjer det en magisk alkymi hver gang hun trer ut på scenen.

Hun er kjent for å bergta publikum med sin flotte stemme, sensuelle utstråling og å legge sjelen sin i fremføringen. Denne evnen har blitt lagt merke til. Ana Moura var første portugiser til å synge i Carnegie Hall, New York. Hun har gjort show med musikklegender som The Rolling Stones og Prince, og ble i fjor nominert som ”best artist 2011” av det anerkjente musikkmagasinet Songlines.

Hun har fått en rekke nasjonale priser for musikken sin, og har de siste årene blitt priset av et stadig større internasjonalt publikum.

I tradisjonell fado lager fado-sangerne egne tekster til et sett faste melodier. Ana Moura, som startet sin sangkarriere som popsanger, er kjent for å synge slik at de unge i Portugal kjenner seg igjen i tekstene hennes.

Det er altså en fado-sanger av dimensjoner som besøker Oslo World Music Festival, men også en fornyer av den gamle, lengselsfulle sangtradisjonen.

Ana Moura spiller årets avslutningskonsert på Rockefeller!  Vi har mye å glede oss til.

httpv://www.youtube.com/watch?v=rK-UcPNA9e4&feature=plcp

Legg igjen en kommentar