Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Angham Al-Rafidain Ensemble

Musikk fra sivilisasjonens vugge

Angham Al-Rafidain er et legendarisk band fra Irak som spiller Al Maqam Al Iraqi, 400-år gamle melodier som improviseres frem ut fra et sett gitte regler. Maqam anses som inspirasjonskilden og forløperen til dagens irakiske musikk, og grupper som Angham Al-Rafidain tar lytterne med på musikalske reiser tilbake til Mesopotamia, sivilisasjonens vugge.

Angham Al-Rafidain er også kjente for faktiske reiser. Mellom 2003 og 2007 var kulturell aktivitet bannlyst av radikale grupper i Irak. Og mange kunstnere og intellektuelle måtte forlate landet for å drive med sitt virke. I denne perioden måtte Angham Al-Rafidain leve et ufrivillig nomadisk liv og reise fra land til land for å spille sine tradisjonelle melodier. Når de besøkte Irak, måtte de spille uannonsert på private steder. Etter 2008 gjorde regjeringen helomvending, og kulturelle utrykk ble oppmuntret. Angham Al-Rafidain er nå tilknyttet det irakiske kulturdepartementet og jobber for å fremme den tradisjonelle musikalske arven.

Gruppen har spilt over hele verden og mottatt flere musikalske priser. I samarbeid med Iraks ambassade får vi dem for første gang til Oslo og Kulturkirken Jakob.

 

Samtale mellom Åsne Seierstad og Iraks ambassadør til Norge

Før konserten blir det samtale med Iraks ambassadør til Norge, Sundus Omar Ali Albayraqdar. Hun er den første kvinnelige ambassadøren som noensinne er oppnevnt fra Irak. Hun har en utrolig livshistorie som vil bli fortalt denne kvelden.

Samtalen ledes av journalist og forfatter Åsne Seierstad. Det siste året har hun dekket den arabiske våren for Morgenbladet og Newsweek. Hun var i Irak i 2003, og skrev boken «101 dag» om livet i Bagdad før, under og etter invasjonen av Irak samme år.

httpv://www.youtube.com/watch?v=QOv1jDP_Fgg

Legg igjen en kommentar