Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Hello Psychaleppo

- Beirut & Beyond

Hvor drar man når hele hjemlandet står i flammer, og lyset i enden av tunnelen kun blir svakere for hver dag som passerer? Som mange andre syrere har også den 26-årige kunststudenten Samer Saim Aldhr søkt ly fra kryssilden i Aleppo. Det fant han tilfeldigvis i Beirut, Libanon, det flotteste fristedet for kreative sjeler i hele Midtøsten.

Men i blant er det dessverre ikke nok å rømme rent geografisk. Både kropp og hode kan også ha et behov for en mer abstrakt form for flukt, såkalt eskapisme. Med Hello Psychaleppo! forsøker imidlertid ikke Zimo, som er kjælenavnet til Aldhr, å legge borgerkrigen i Syria helt bak seg. I stedet er dette en virkelighetsflukt til en parallell dimensjon, der Aleppo – i motsetning til London – utgjør klodens store klubbsentrum.

Hver gang et hustak raser sammen, antar det i stedet formen til buldrende, dansbar bass; når en skuddsalve går av, låter det heller som skimrende synther; et rop om hjelp blir til klagesang. Dette er aggressiv musikk, men med en håpefull lengsel etter å vende hjem ulmende i bunn. Tross nikkene til både frisk dubstep, kosmisk triphop og syrete synthpop, er det ekkoene av gamle radioslagere fra Levanten som utgjør omdreiningspunktet til Hello Psychaleppo!

Dette råmaterialet har dype røtter i beduinsk folkesang, mawwal, som senere har ledet til begrepet “tarab”. Mer enn å være en bestemt sjanger, er tarab uttrykk for katarsisen – den emosjonelle renselsen – som kan oppstå idet man gir seg fullstendig hen til musikken. Zimo tror åpenbart, som oss, på at dansing duger enda bedre enn fredspipa.

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar