Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Baloji

Sjelfull rap og sort magi

Baloji, hvis navn betyr «trollmann» på Swahili ble født i Kongo i 1978. Da han var fire år gammel flyttet han og faren til Belgia, hvor han som tenåring oppdaget hip-hop, graffiti, rap og dance.

Allerede i en alder av 15 ble Baloji medlem av Starflam Collective, et ledende kollektiv innenfor belgisk hip hop. Etter en del uenigheter innad i gruppa meldte han seg ut i 2004 og snudde samtidig ryggen til musikken. Det var først da han fikk et brev fra moren som han ikke hadde hørt fra siden 1981 og samtidig vant en poesikonkurranse i Paris, at han fant tilbake til skapergleden. Balojis første utgivelse «Hotel Impala» (2008) var like mye et svar på morens brev som et forsøk på å finne en musikalsk identitet hvor han lot seg inspirere av soul, afrobeat og hip hop. Albumet solgte til gull og vant en rekke høythengende priser i Frankrike både for musikk og tekst.

Etter utgivelsen av «Hotel Impala» følte Baloji et behov for å reise tilbake til Kongo og utforske røttene sine nærmere. Han satte kursen mot hovedstaden Kinshasa med en plan om å lage nyinnspillinger av albumlåtene med lokale musikere. Baloji ble så inspirert av resultatet at han i tillegg skrev og spilte inn seks splitter nye sanger under oppholdet. Resultatet av denne reisen ble samlet på albumet «Kinshasa Succursale» (2011) med bidrag fra noen av Kongos mest innflytelsesrike musikere. Baloji turnerer nå med sitt nye band som han har kalt Orchestre de la Katuba og sammen serverer de et forrykende liveshow med soul, slagkraftig fransk rap og deilige kongolesiske rytmer.

httpv://www.youtube.com/watch?v=C4vc25TcIe0
httpv://www.youtube.com/watch?v=sD3tWgZAav8

Tekst: Thea Glenton Raknes