Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Buika

Grenseløs mulitkunstner

Buika er så allsidig at det er vanskelig å forstå hvordan hun kan rekke over alt sammen. Ikke bare er hun flerspråklig og synger på spansk, katalansk, portugisisk, fransk og engelsk. Hun beveger seg også lekende lett mellom genre og har samarbeidet med så ulike musikere som Chick Corea og Nelly Furtado. Til alt overmål gir hun ut litteratur og poesi – samtidig som hun produserer sine egne album. Hun virker ikke som noe utpreget ordensmenneske – snarere tvert i mot har hun en live-personlighet og en stil som ser ut til å være overalt, alltid. Det er ingen tvil om at Buika er svært produktiv og arbeidssom – men hvor kommer inspirasjonen og den store stemmen fra?

Buika, som er født Maria Concepión Balboa Buika har en sammensatt bakgrunn. Foreldrene flyktet fra Ekvatorial-Guinea på begynnelsen av 1970-tallet, da diktatoren Macias Nguema innførte diktatur. De bosatte seg i et sigøynerkvarter på Mallorca, der Buika ble født og vokste opp. Som den eneste afrikaneren i nabolaget måtte hun skape seg en egen identitet, og det var Tina Turner som ble hennes store forbilde. Sigøynerne lærte henne flamenco, og hun utviklet tidlig interessen for sang. I kirken sa de at sangen hennes hørtes ut som en hund. Men de som virkelig hørte etter, merket at det var en klang og en sjel i denne stemmen som ikke finnes hos alle sangere. I følge Buika selv er det friheten vi hører. ”Hadde jeg blitt født i mine foreldres hjemland, ville stemmen min ha hørtes ut som stemmen til en fange”, har hun sagt.

Hennes musikalske karriere begynte i 2000 med Mestizüo, et samarbeidsalbum med pianisten Jacob Sureda. De følgende årene har det kommet sju ytterligere album, der Buika har vært innom jazz, cubansk flamenco, andalusisk copla, soul, blues og elektronisk musikk. Hun har skrevet musikk til Pedro Almodóvars film La piel que habito (Under huden), og tolket artister som Abbie Lincoln, Billie Holiday og Jaques Brel.

Buika spilte for første gang i Norge under Oslo World Music Festival i 2008, vi gleder oss til å høre henne igjen!

httpv://www.youtube.com/watch?v=VUSh4VcOXEc

I samarbeid med
EmbassyofSpain

 

 

Sol Miro+Ineed Spain ENGLISH

 

 

 

 

 

Tekst: Kristian Krogh-Sørensen

 

Legg igjen en kommentar