Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Dino Saluzzi Trio

Bandoneon-baronen

Argentineren Dino Saluzzi er en av de musikerne i vår tid som har gjort mest for å forene europeiske og latinamerikanske musikkimpulser. Siden 1950-tallet har hans musikk krysset både genre- og landegrenser.

Dino Saluzzi ble født i Salta, nordvest i Argentina, i 1935. I landsbyen der han vokste opp, var det verken grammofon, radio eller strøm. Men Dinos far var glad i musikk, og han lærte sønnen tradisjonelle folketoner på gitar og mandolin. Dessuten fikk han befatning med et instrument som skulle komme til å prege den nye bølgen av argentinsk tango: bandoneon.

Bandoneon er en type trekkspill som kom til Argentina med tyske sjøfolk. Den argentinske tangolegenden Astor Piazzolla mente bandoneonet forholder seg til et vanlig trekkspill som en sitron til en appelsin: Mens trekkspillet bare har én smaksvariant, gir bandoneon en «fløyelsaktig, religiøs lyd» som egner seg bedre til trist musikk.

Sju år gammel begynte Dino å spille bandoneon, og da han var fjorten ble han med i et lokalt orkester. Da han senere dro til Buenos Aires for å studere, tok det ikke lang tid før han var tatt opp i Argentinas kringkastingsorkester og blitt en del av det avantgardistiske tangomiljøet som Piazzolla ledet.

Dino Saluzzi har aldri vært opptatt av å kategorisere sin musikk. Det er kanskje like greit, for det er vanskelig å finne en genre som omfatter den komplekse musikken han har skapt gjennom årene, både alene og sammen med musikere som Palle Mikkelborg og Anja Lechner.

Til Oslo World Music Festival skal han presentere ”Navidad en los Andes”, Saluzzis første live innspilling på det prestisjetunge selskapet ECM. Med seg på laget har han sin samarbeidspartner gjennom mange år, cellisten Anja Lechner og sin klarinett og saksofonspillende bror Felix Saluzzi. Saluzzis bandoneon frambringer toner som minner om argentinsk tango, jazz og avantgarde, men også om  folkemusikk med dype røtter i latinamerikanske landsbysamfunn og indianerkultur.

Dino Saluzzi – Bandoneon
Anja Lechner – Cello
Felix Saluzzi – saksofon og klarinett

httpv://www.youtube.com/watch?v=Lehfb5_axeU

Tekst: Kristian Krogh-Sørensen