Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Gipsy Kings

- lyden av Syden!

Dette er stort. Vi snakker om bandet som gav lyd til det sene åttitallet, og som snudde Norge på hodet med landeplager som Bamboleo og Bem Bem Maria. I år feirer de 25 år og slipper i den forbindelse plata ”Savor Flamenco”!  Endelig skal de atter begeistre et norsk publikum med sin rytmiske og dansbare rumba catalana.

Bandet kom sammen i gitanos-miljøet i det sørlige Frankrike på 1970-tallet. De fleste medlemmene er etterkommere etter spanske gitanos, Romani-folk som hadde flyktet fra Katalonia under Den spanske borgerkrigen. Et unntak er Chico Bouchiki, som er av nordafrikansk opprinnelse og har brakt med seg innflytelse fra marokkansk og algerisk musikk. I det varme middelhavsklimaet og det meget fruktbare trianglet mellom andalusisk, nordafrikansk og sørfransk musikktradisjon avlet sigøynerkongene fram en uimotståelig frisk, ny sjanger som med årene fascinerte lyttere over hele verden. Ved å tilsette elementer fra katalansk rumba og moderne popmusikk fylte de dansegulv over hele Europa og startet en ny trend, der flamencogitar og folkemusikk fikk en plass i diskotekene og danseklubbene.

Det blir en uforglemmelig konsertopplevelse når Gypsy Kings inntar Sentrum scene under årets. Og kanskje vil de vekke til live romantiske minner fra tiden der åttitallet var på høyden, sydenferier var skikkelig eksotiske og  Bamboleo kunne høres dag ut og dag inn i norsk radio.


Tekst: Kristian Krohg-Sørensen

 

 

Legg igjen en kommentar