Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Iyeoka

Den nye souldivaen

Da amerikansk-nigerianske Iyeoka Okoawo begynte å gi ut musikk på midten av 2000-tallet, i form av albumet Black & Blues, proklamerte hun først og fremst dystre og intense dikt – stemninger styrket av backingbandet The Rock by Funk Tribes sparsommelige jazzarrangementer.

Siden den gang har det musikalske fargespekteret hennes vokst seg ganske mye bredere enn kun sort og blått, og på foreløpig siste skive, Say Yes, snuser hun like mye på jazz som R&B, soul og hip-hop. Ikke minst synger hun i langt større grad. Alt dette kan enkelt forklare suksessen med albumet, men kanskje særlig hennes Sade-lydende singel «Simply Falling», som har hele ti millioner visninger på YouTube. Si hva akkurat du vil om en viss smørblid, dresskledd sørkoreaner og hans 1,5 milliarder visninger på én enkelt musikkvideo – ti millioner er mange.

Sjansen er imidlertid stor for at de aller fleste tilhengerne av hennes sosialt bevisste soul foreløpig befinner seg på det nordamerikanske kontinentet. Men etter å ha spilt på store, amerikanske festivaler som Bonnaroo, vunnet flere poesipriser, og varmet opp for både Femi Kuti og Zap Mama, er det kanskje på tide at Europa også får øynene opp for Iyeoka? Heldigvis har både hun og The Rock by Funk Tribe planlagt en massiv europaturné i løpet av året – og så klart blir hun dermed å se under årets Oslo World Music Festival.

httpv://www.youtube.com/watch?v=9Pes54J8PVw

Tekst: Kim von Klev