Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Javid Afsari Rad

pres. Rumi Ensemble & Mohammad Motamedi

I sufi-poetens fotspor

For 806 år siden ble det født en mann som skulle komme til å få stor innflytelse på persisk kultur og filosofi. Mannen var Jalal ad-Din Muhammad Rumi, og hans poesi og skrifter er i dag verdenskjente og feires av folk i Tyrkia, Iran og Sentral-Asia. Rumi skrev dikt med stor visdom og poetisk sans. Hans kreative evner var ubestridelige, hans produktivitet enorm, og gjennom hele 1200-tallet virket han som teolog, mystiker og jurist i tillegg til dikter.

I 2007, åtte hundre år etter Rumis fødsel, mottok Javid Asfari Rad Kringastingsorkesterets pris (KORK-prisen) for sitt samarbeid med orkesteret. Javid har studert musikk både i Iran og ved Universitetet i Oslo, og trakterer gamle persiske instrumenter med innlevelse og følsomhet. Blant annet spiller han på perkusjonsinstrumentet santur. Det er Javid som er komponist for Rumi Ensemble.

Selv forteller han at det er nettopp Rumis poesi som har gitt ham inspirasjon til å skrive musikk. I Rumis poesi er rytme et viktig element, og Javid viderefører denne rytmen i sitt musikalske uttrykk, der de ulike instrumentenes toner veves inn i hverandre og ”tar deg til skjulte dybder, men samtidig ut på kanten av stupet”, slik Javid selv beskriver det.

Rumi Ensemble, som i tillegg til tradisjonelle persiske instrumenter består av en strykerkvartett, har innledet et samarbeid med den iranske vokalisten Mohammad Motamedi. Den 34 år gamle sangeren er regnet som en av de ypperste tradisjonsbærerne i sin generasjon. I tillegg har han gjort seg bemerket utenlands: I mars i år mottok han prisen til den franske verdensmusikkfestivalen Babel Med i Marseilles.

 

nyebilder.no

IMG_4003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekster: Kristian Krohg-Sørensen