Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Mayra Andrade

- et kjærtegn fra bølgene

Som ung musiker må det være en stor ære å bli hyllet av en etablert poet. Mayra Andrade må ha rødmet da hun mottok følgende bevingede ord fra landsmannen Vasco R.A. Pires: ”Som de evige kjærtegn fra havets bølger, uttrykker Mayras stemme vår sjel – og verden er fjetret”.

Mayra Andrade ble født på Cuba, men har vokst opp på Kapp Verde. Det er der familien hennes kommer fra, og det er der hun har sine språklige og musikalske røtter. Disse røttene er lette å merke: Den varme stemmen hennes og den melankolske, men likevel lettbente musikken er godt innenfor morna-tradisjonen. Morna er for Kapp Verde det samme som fado er for Portugal, men morna er mindre tungsindig. Mayra fremfører de fleste av sine sanger på det fløyelsmyke portugisiske kreolspråket, men det hender hun bruker fransk eller portugisisk. Hun har bodd mange steder i løpet av sine 27 år, og selv sier hun at hun ønsker å la musikken reflektere denne forflytningen, slik at inspirasjonen fra ulike verdenshjørner skal høres. En slik filosofi tatt i betraktning er Kapp Verde et godt utgangspunkt, fordi øyene har tett kontakt både til det afrikanske kontinentet, Brasil og Portugal. Mayra har bosatt seg i Paris etter å ha flyttet mellom Kapp Verde, Brasil, Tyskland og Senegal, og både den europeiske og den afrikanske påvirkningen merkes godt. Mange mener hun er tronarvingen til den legendariske Cesaria Evora, som har spilt på Oslo World Music Festival ved flere anledinger.

Mayra forteller at hun aldri valgte musikken, det var musikken som valgte henne. Det har kanskje lagt en bør på hennes skuldre, men hun passer oppgaven med stor entusiasme og strekker seg langt for å fornye det musikalske uttrykket. Og så vakkert som det låter, bør vi alle være glade for at det var nettopp Mayra som ble valgt til årets festival.

httpv://www.youtube.com/watch?v=lIU0xRah6nA
httpv://www.youtube.com/watch?v=7YtEBJ3lwQE&feature=c4-overview&playnext=1&list=TLLrRVOtXlcNc

Tekst: Kristian Krogh-Sørensen