Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Ragnhild Furebotten

- never on a Sunday

Norge er et langstrakt land med mange avkroker, fjell og fjordarmer. I bygder og grender har det gjennom århundrenes løp utviklet seg særegne dialekter, som hver og en er kjennetegnende for stedet der de snakkes. Ragnhild Furebotten vokste opp i Salten i Nordland, og både snakker og spiller på nordnorsk. Fra den dagen hun som seksåring satt ved kjøkkenbordet og bestemte seg for å spille fele, har hun jobbet med å bygge opp et uttrykk som er basert på nordnorske folkemusikktradisjoner. Likevel har hun gjennom en karriere med mange ulike musikalske samarbeid utviklet sitt eget formspråk, eller sin egen musikalske dialekt, om du vil.

I en alder av 34 år har Ragnhild Furebotten allerede gitt ut sju album med vidt forskjellige musikalske konstellasjoner. Som student ved Norges Musikkhøgskole startet hun bandet Majorstuen sammen med andre studenter. Deres selvtitulerte debutplate fikk Spellemannsprisen i folkemusikk-kategorien i 2003. Fra hun sluttet i Majorstuen i 2006 har hun jobbet med mange andre musikere og latt sitt felespill påvirke ulike musikalske retninger. Hennes siste utgivelse, og andre soloplate så langt, er spilt inn sammen med et band bestående av seks blåsere!

Ragnhild er bevisst sin rolle som tradisjonsbærer, og som felespiller ivaretar hun ikke bare norsk folkemusikktradisjon, men også et nordnorsk særpreg. Likevel er hun opptatt av at rollen som musiker kommer før rollen som folkemusiker: sjangerbarrierer skal ikke hindre utradisjonelle samarbeid, nye tolkninger eller eksperimentering med musikalske uttrykk.

httpv://www.youtube.com/watch?v=rPu6-qWLL9o&feature=youtu.be&hd=1

Tekst: Kristian Krogh-Sørensen