Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Taksim Trio

- impro fra Istanbul

Istanbul er en av verdens mest fascinerende byer og et arnested for tyrkisk kulturliv. Byens bankende hjerte og rike historie har gitt disse tre musikerne inspirasjon til å samarbeide i en konstellasjon som gjør dem til Tyrkias mest virtuose trio.

Aytaç Doğan spiller strengeinstrumentet quanun og har opptrådt både for arabiske sjeiker og med tyrkiske stjernemusikere. Han har en spillestil med dyp klang i tyrkisk tradisjon, men har gjort seg bemerket ved å tilsette elementer av både jazz, blues og sigøynermusikk når han spiller.

İsmail Tunçbilek trakterer trioens baglama, en annen type strengeinstrument som minner om den greske bouzoukien. Ismail har hatt mye kontakt med musikere både fra Midtøsten, inkludert Israel, og fra Europa. På sine reiser har han plukket opp mengder med nye impulser som har gitt ham nye syn på både musikk og teknikk, og han ble spesielt populær i Spania da han opptrådte der etter å ha reist i Sør-Europa.

Hüsnü Şenlendirici er klarinettist, og har tidligere vært frontfigur i bandet Laço Tayfa, som vant internasjonal anerkjennelse etter et samarbeidsprosjekt med amerikanske Brooklyn Funk Essentials. Siden da har Hüsnü gitt ut en soloplate, The Joy of Clarinet, som i 2005 ble liggende øverst på Tyrkias hitliste i tre måneder – rekordlenge for et album uten vokal!

Som gruppe har de tre musikerne spesialisert seg på improvisasjon over tradisjonell tyrkisk musikk. Taksim er ikke bare navnet på den store plassen i Istanbul der opptøyer og travelt folkeliv foregår – det er også et tyrkisk ord for musikalsk improvisasjon.  Det er umulig å ikke la seg imponere over hvordan trioen behersker sine instrumenter og veksler mellom stemninger og tradisjoner i en mosaikk som kun Istanbul selv kan tangere.

I samarbeid med Norges Tyrkiske Ungdomsforening.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0kBdMF41O5o

Tekster: Kristian Krogh-Sørensen