Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Teta

-med madagassisk gitarklimpring i hjertet

Det har for lengst rukket å bli en av De Evige Musikersagaene, men likevel: Da Claude Teta først ble kjent med gitaren – kassen, båndene, nylonstrengene – som trettenåring, ble han hodestups forelsket. Og selv om den sosiale virkeligheten på Madagaskar har villet annerledes for yrkesmusikere, så har ikke kjærligheten hans ennå gitt slipp. Dette farger også i stor grad musikken, for samspillet de to imellom er ikke noe du opplever hver dag.

46-åringen er nemlig dypt inspirert av tsapiky, musikksjangeren som har preget oppveksten hans på den sørsiden av Madagaskar. Uttrykket dreier seg i all hovedsak om å være alt annet enn beskjeden med gitaren. Fullblods tsapiky-musikere pleier visstnok å skru gitarforsterkerne opp til det imaginære ellevetallet, men Teta er mer opptatt av dynamikken ved gitaren: Både energiske melodilinjer og perkussive rytmer oppstår gjennom det nerdete fingerspillet hans. Teta og hans trofaste gitar er med andre ord i stand til å fylle en musikalsk palett som ellers gjerne krever både to og tre mennesker.

Riktignok opptrer Teta sjelden helt alene. Som regel er han godt hjulpet på vokalfronten av kameraten Kira, iblant også bassist og trommeslager. Likevel: Det er alltid Teta og hans slående egenrådighet som befinner seg i sentrum.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Eso3w56mui0

Tekst: Kim Klev