Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Dj Marfox

Den klubbklare lyden av Lisboas drabantbyer

Så skremmende skaddeskutt som Portugal er av den globale finanskrisen, skulle man kanskje ikke tro at nå var tiden for nyskapende musikkscener å etablere seg i Europas eldste land. Men som historien gang på gang prøver å fortelle oss, så melder det seg et dypt menneskelig behov for å rømme gjennom musikken når hverdagen blir for tung å bære.

I så måte er DJ Marfox mye mer enn bare en foregangsfigur for Lisboas seneste klubbscene. Marlon Sivas, som han egentlig heter, er også en slags klubbmusikkens gudfar for den primært afrikanskættede drabantbyungdommen i hovedstaden Lisboa. Over hans fire EP-utgivelser, inkludert årets Lucky Punch, har Sivas satt standarden for dette distinktive lydbildet: Syrlige houserytmer vispet sammen med umiskjennelige innslag av kuduro – en energisk form for dansemusikk fra den tidligere portugisiske kolonistaten Angola.

Nå har det riktignok passert snart ti år siden DJ Marfox først begynte å utforske dette uttrykket som en del av kollektivet DJs Do Ghetto Crew. Siden da har en yngre generasjon produsenter flokket seg rundt Sivas, og i en god, gammel ode oppkalt seg opp etter ham. En av dem er den eminente DJ Nigga Fox (Rogério Brandão), som slår følge med sin mentor til Oslo World Music Festival. Skal vi tro musikkmagasinet Dazed Digitals duggfriske reportasje fra denne scenen, er ikke portugiserne i stand til å stå i ro når Marfox og Nigga Fox entrer huset. Vi ser ikke noen grunn til at det skulle bli annerledes i Norge.

DJ Marfox og DJ Nigga Fox opptrer på Blå lørdag den 1. november, sammen med den peruvianske duoen Dengue Dengue Dengue.
ID 20 år!

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar