Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Hugh Masekela feat. Ole Edvard Antonsen & Mathias Eick

Oslo World åpner med Hugh Masekela feat. Ole Edvard Antonsen & Mathias Eick. Det er aller første gang de tre trompetistene i verdensklasse møtes!

Hugh Masekela er Sør-Afrikas – og kanskje hele det afrikanske kontinentets – største trompetist. Det 75 år gamle multitalentet har opptrådt i et utall musikalske konstellasjoner, samarbeidet med storheter som Paul Simon, Fela Kuti og Herb Alpert, og vært en viktig kulturell stemme i kampen mot Apartheidregimet.

Masekelas karriere begynte i fødebyen Witbank da han som 14-åring så Kirk Douglas i storfilmen Young Man With a Horn. Han ble oppslukt av 1950-tallets jazz, og fulgte entusiastisk denne musikkformens utvikling fra dixieland til be-bop. I 1956 ble han del av storbandet African Jazz Revue, og i 1959 dannet han Jazz Epistles – det første afrikanske jazzbandet til å gi ut LP. Bandet turnerte over hele Sør-Afrika, og ble mottatt av en voksende fanskare.

Så kom Sharpeville-massakren. Den 21. mars 1960 ble 69 mennesker drept av politiet under en demonstrasjon mot innstramming av apartheidlovene. Dette førte til ytterligere undertrykkelse og større vanskeligheter for den afrikanske delen av befolkningen. Hugh Masekela forlot et stadig mer brutalt regime og dro til London, og siden til New York. Her møtte han sangerinnen og menneskerettsaktivisten Miriam Makeba. Deres musikalske forhold kuliminerte i et kortvarig ekteskap, men Hugh utviklet karrieren best på egenhånd, og i løpet av 1960-tallet etablerte han seg som soloartist i USA med flere hits – Grazing in the Grass fra 1968 er hans mest populære melodi noensinne.

Tidlig i 1970-årene vendte Masekela tilbake til Afrika, både fysisk og musikalsk. Oppholdene i Liberia, Ghana, Guinea og Nigeria ble til fruktbare samarbeid med flere afrikanske musikere, og gjennom flere utgivelser kombinerte Masekela jazz med tradisjonell afrikansk musikk. I 1981 flyttet han til Botswana og grunnla en musikkskole, og utover åttitallet øvde han en enorm innflytelse på en ny generasjon afrikanske musikere. Da Apartheids unntakstilstand ble opphevet i 1990, flyttet han hjem og avholdt en landsdekkende turné, der låten Bring Him Back Home ble omfavnet av anti-Apartheidbevegelsen.

Selv om Masekela mener at en trompet ikke kan ha politiske budskap, og at en musiker bryr seg om lite annet enn musikk, kan hans personlige innvirkning på arbeidet mot Apartheid ikke undervurderes.

To av Norges fremste musikere; Ole Edvard Antonsen & Mathias Eick – Official vil gjøre en eksklusiv gjesteopptreden i forbindelse med åpningskonserten, og vi ser frem til en unik opplevelse!

I samarbeid med
South African Embassy Oslo
image001

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Kristian Krohg-Sørensen

Legg igjen en kommentar