Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Khaled

Algeries Raï-konge

Få musikalske sjangere har en så broket historie som algierernes Raï. Og få arabiskspråklige artister har fått så stor internasjonal oppmerksomhet som Khaled. Ikke bare har han vært ansvarlig for å spre denne tradisjonsrike musikkformen langt ut over Algeries grenser – han kan også ta æren for å ha modernisert Raï ved å innføre moderne, elektroniske instrumenter.

Raï har sitt utspring i havnebyen Oran, og andre havnebyer nord i Algerie. Fra tidlig på 1900-tallet var Oran delt i franske, spanske, jødiske og arabiske kvarter. Mange muslimer anså byen som en syndens pøl, men de mange fattige bryggesjauerne og arbeiderne i byen delte kulturelle uttrykk, og kom opp med en musikkform som vokste seg stadig større. På 1930-tallet ble navnet Raï brukt om sanger som var en blanding mellom beduinsang, flamenco og cabaretmusikk. Tekstene tok opp samfunnsproblemer såvel som mer vovede emner, og Raï ble sett ned på av både de kondisjonerte, sosialistene og de religiøse.

Khaled Hadj Ibrahim var tidlig i 20-årene da han begynte å opptre som Raï-sanger i Oran på 1980-tallet. Etter å ha blitt truet av islamister valgte han å flytte til Frankrike, der han begynte å spille inn album. Låt for låt har han erobret verden: Slagere som Didi, C’est la vie og Aïcha (som kanskje ble mest kjent i Norge gjennom rapgruppa Outlandish) har skapt et internasjonalt renommé for Khaled – og for Raï.

Khaled gjestet sist Oslo World Music Festival i 2009 og vi gleder oss til å oppleve han på nytt!

Tekst: Kristian Krohg-Sørensen

I samarbeid med Algeries Ambassade:

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar