Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Mdou Moctar

- ørkenbluesgitarist og filmstjerne

Verden har allerede fått øynene opp for tuaregenes spesielle bruk av gitar og vokal. Artister som Bombino og Tinariwen, som begge har spilt under Oslo World Music Festival, har banet vei for en musikkgenre som vi forbinder med nomadebefolkningen i Sahara. Likevel dukker det opp nye, interessante bekjentskaper. Mdou Moctar er et nytt tilskudd på stammen – en utøver av tuaregmusikken som ikke er redd for å ta nye virkemidler i bruk, og som i tillegg spiller hovedrollen i den første tuareg-språklige spillefilmen i historien!

Som mange andre musikere i Sahara har Mdou Moctar spredt musikken sin via mobiltelefonen – som brukes til både innspilling, akkompagnement og deling av musikk, et slags bærbart studio. I 2010 ble flere minnekort spilt av og produsert på et album med tittelen Music From Saharan Cellphones. Her gjorde Mdou Moctar seg bemerket med en original blanding av tuareg-gitar og hjemmelagde elektroniske elementer. Musikken er drømmende og psykedelisk, gitartonene strømmer ut som en lett ørkenvind og holdes oppe av de elektroniske trommene.

Mdou ga ut sitt første album, Anar, i Nigeria i 2008. Vel tilbake i hjembyen Abalak ga han ut sitt første internasjonale album, Afelane, i fjor. Han er også stjernen i en ny film, Akounak, som handler om en ung gitarist fra ørkenen og hans kamp for å nå berømmelse på tross av alle hindringer. Filmen er vel et endelig bevis på at Mdou Moctar selv har lyktes i denne kampen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jYJGP0FBaT0

ID 20 år!

httpv://www.youtube.com/watch?v=9su1UxtaI7I

Tekst: Kristian Krogh-Sørensen

Legg igjen en kommentar