Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Airplane & Spaceship

- Vidøyd grøssermusikk fra verdens ende

Det er overraskende enkelt å glemme, men universet er – for å si det mildt – ganske mye større enn hva vi er i stand til å speide utover fra vinduet. I verste fall blir man så vant med å se og gjøre de samme tingene hver bidige dag, at livet når sitt siste vers før man aner ordet av det. Steinunn Eldflaug fra Reykjavik vet heldigvis bedre enn som så.

Med sitt enpersonsorkester, Airplane & Spaceship (eller dj. flugvél og geimskip, som hun kaller seg på islandsk) forsøker Steinunn å katapultere seg selv til verdens ende. Hun har nemlig lært at ved å konstant pøse på med nye inntrykk, så kan man bremse hjernens opplevelse av tiden. Ikke minst blir man også litt smartere for hvert sekund!

Derfor er hennes sonisk reise litt av et eventyr: Her gjelder det å henge med i alle de fargesprakende, underfundige og ekstatiske avstikkerne hun tar ved hjelp av sitt arsenal med neonfargede Casio-synther. Inspirert av engelskmannen John Meeks kosmiske popeksperimenter og vidøyd Internett-inspirert synthmusikk fra Japan låter Airplane & Spaceship som lite annet – i hvert fall på vår planet.

Mens hennes forrige album, “Glamúr í geimnum”, tok for seg universets uendelighet, tematiserer oppfølgeren “Nótt á hafsbotni” alle de uutforskede krikene og krokene som befinner seg på havbunnen. Det kan kanskje forklare hvorfor dette albumet også bærer et mer jordlig preg. Både trommerytmer og vokalteknikker låter som de har blitt fisket opp fra havet, langs kysten.

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar