Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Bransjens OWMF-favoritter

I dag er det akkurat én uke til Oslo World Music Festival braker løs igjen, for 22 gang i rekken. Har du bestemt deg for å være med, uten å vite hvilke konserter du skal delta på enda? Da hjelper det kanskje å høre hva et knippe av bransjens kuleste skal bli med på under festivalen i år.

Vi spurte rapper Fela Orliana, artist Stella Mwangi, Roskilde-booker Peter Hvalkof, Øyafestivalen-markedssjef Birgitte Mandelid, Parkteatret-sjef Limita Lunde, DJ og produsent Kimichi, NRK-anmelder Marius Asp og Klassekampen-journalist Martin Bjørnersen om hva de skulle sjekke ut under årets festival!

Hva skal du ikke gå glipp av under årets Oslo World Music Festival?

stella

Stella Mwangi (artist):
– De eneste artistene jeg kjenner til på årets plakat er de norske Omvr (NO) og Miss Tati (NO). Resten er helt nytt for meg, så derfor gleder jeg meg veldig mye til å oppleve masse ny musikk under denne festivalen!

 

 

mariusasp

Marius Asp (anmelder, NRK P3)
– I en tid der nyutgivelser av obskur, men essensiell afrikansk musikk slippes i et halsbrekkende tempo, kan det være verdt å minne om at det også kommer flust med fantastisk ferskvare fra kontinentet. En av de sterkeste platene hittil i 2015 – uavhengig av sjanger – er From Kinshasa av den kongolesiske septetten Mbongwana Star (CD/FR). Gruppen reiste seg fra asken etter det sørgelig kortlivede fenomenet Staff Benda Bilili, men moderbandets (bokstavelig talt) hjemmesnekrede uttrykk er erstattet med et sound som både er hardere i kantene, mer eventyrlig og vanskeligere å definere. Om du vil kalle det vrengt, dansbar afropunk, futuristisk soukos eller noe helt annet (og trolig smartere) er opp til deg. Dette kan uansett bli en av tiårets konserter på norsk jord, spår jeg.

birgitteBirgitte Mandelid (markedssjef, Øya):
– Jeg kan ikke gå glipp av Marcos Valle (BR)! Jeg kjøpte et par av de klassiske 70-tallsalbumene hans da de ble gitt ut på fin gatefold-vinyl for et par år siden, og den digge miksen av pop, bossa, funk og fusion har siden fått relativt høy rotasjon i heimen. Hadde egentlig ikke trodd jeg skulle få sjansen til å se ham live, til jeg med svært stor glede så at han var booket til årets Oslo World Music Festival. Legg til sympatisk DJ-ing av gode Audun Vinger før konsert, og vi har en vinner!

kimKim Thanh Ngo (DJ Kimichi)
– Marcos Valle (BR) og Omvr (NO)! Førstnevnte er legende, og er det noen som virkelig har både utfordret og holdt bossa novaen vedlike, så er det han. Jeg mener vi er heldige som har muligheten til å kunne oppleve denne fantastiske artisten på en scene her i Oslo, hvor dansing er garantert. Omvr er overalt om dagen! Han har raskt blitt en av de mest spennende artistene jeg vet om, ikke bare på grunn av hans klokkereine stemme, men også fordi han alltid leverer! Det er ikke alle «flinkiser» der ute som har god smak.. men Omvr er definitivt en av de som har det! En ung og fremadstormende artist som både mestrer og forstår soul musikk i ikke bare ny, men også gammel form.

martinMartin Bjørnersen (musikkjournalist og dj)
– Etter noen år med (høyst) relativ politisk stabilitet virker det som om Kinshasa er iferd med å innta rollen som en musikalsk metropol å regne med -igjen! Har ikke rukket å høre meg til sånn kjempefot for Mbongwana Star (FR/CD) på skive ennå, men det er bare bra, går dessuten ut fra at det er live de virkelig kommer til sin rett. Det skader heller ikke at de har med seg en fyr på bass og produksjon som kan karakteriseres som «Frankrikes Christian Falk (RIP)»: Doctor L, som startet som (post)punk-bassist, var medlem i de franske hip hop-pioneerene Assassin og i senere tid har produsert og spilt med bl.a. Tony Allen. I tillegg er jeg nysgjerrig på om noen har rukket å hviske noe i øret til Marcos Valle (BR) om den ekstremt høye statusen hans tidlige åttitallsinnspillinger har i visse smale (men «innflytelsesrike») Oslokretser, og om han eventuelt er generøs nok til å by på på litt fra den delen av den enorme katalogen sin. Men det blir nok uansett både voksen, sofistiskert og i aller beste forstand småsleazy!

limitaLimita Lunde (Parkteatret)
Om jeg skulle valgt en eneste konsert på Oslo World-programmet i år så må det helt klart bli den gamle bossa nova-helten Marcos Valle (BR) på Parkteatret den 30. oktober. Det blir noe alle på en mørk oktoberkveld. Ellers anbefaler jeg å stikke på Blå dagen før for å sjekke ut OMVR (NO).

fela

Fela Orliana (rapper):
Chico Trujillo (CL) blir rått, da jeg er en trofast fan og har danset masse til det bandet i Chile. Jeg skal også sjekke ut Flavia Coelho (BR) og selvfølgelig kona mi [Lotus-Maria] og det fantastiske bandet hennes Awesomnia (NO)!

 

peterPeter Hvalkof (booking, Roskildefestivalen)
– Jeg gleder meg og er veldig spent på Mbongwana Star (FR/CD)som spiller på Rockefeller på onsdagen!

 

Legg igjen en kommentar