Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Chico Trujillo

Cumbia chilombiana 

Chico Trujillo er punkere dypt inn i hjerterota. Det gir kanskje ikke allverdens med mening, siden det er tilsynelatende langt mellom punkrockens illsinte, skranglete gitarriffing og det chilenske cumbiakompaniets lydbilde. Det som likevel gjør Aldo Asenjo og resten av den musiserende banden hans til rebeller, er deres anarkistiske tilnærming til cumbiaens dogmer.

Der salsa dominerer dansegulvene i Karibien, har dens mer folkelige kusine cumbia lenge hatt den samme posisjonen langs Sør-Amerikas vestkyst. Ved milleniumsskiftet var imidlertid Chico Trujillo og flere andre chilenske grupper ved å duppe av på nattklubben, grunnet sjangerens tradisjonelt sett bedagelige takt og tone. Dermed staket den alltid hattekledde Asenjo ut en ny kurs for den latinamerikanske dansemusikken: New Chilean Cumbia-bevegelsen. Ved å krydre cumbiaen med ska, diabolsk diablada og signøynerpønk – hviler det noe genuint friskt over Chico Trujillo.

Da er det kanskje heller ikke så rart at åttespannet har tilegnet seg tilhengere også utenfor de avlange landegrensene til Chile; det er mange som har falt for deres ekstatiske og uærbødige musikalske cocktail, noe som har ført bandet til store festivaler som Roskilde, Loolapalooza y Viva Latino! Men først og fremst har prosjektet en lokalt forankret målsetning: Å vekke til live den chilenske folkesjelens festlighet! Deres cumbia chilombiana er grenseløs og treffer publikum i alle sjikt og i alle aldere!

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar