Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Juan Saavedra Kompani

- danseren og hans kompani

Det er de nordlige provinsene i Argentina som er folkemusikken og folkedansens vugge. Mercedes Sosa, fra Tucuman provinsen, er kanskje den største eksponenten for Argentinsk folkemusikk gjennom tidene og en av de mest betydningsfulle stemmene fra det Latin-Amerikanske kontinentet.

Men selv om Tucuman har Mercedes, har Santiago del Estero resten. “Los Santiagueños” lever og ånder for musikken og dansen, og her er det ikke mulig å komme utenom chacarera og zamba som høres ut av bilvinduer og søvnige gatekafeer til alle døgnets tider.

I Santiago holdes tradisjonene i hevd og en av de fremste formidlerne er  danseren Juan Saavedra, en av Argentinas fremste ambassadører for folkedans. Selv om Saavedra har passert de 70 – har han, etter dansingen å dømme, spenst og utholdenhet som en ung mann. Saavedra markerte seg da den nord-argentinske folkemusikken fikk sitt store nasjonale gjennombrudd på 1970-tallet. Han har danset for de legendariske folkemusikerne Peteco Carabajal og Jacinto Piedra og var med i det verdensberømte kompaniet Cirque de Soleils aller første forestilling i 1984. I folkemusikk er dansen vel så viktig som musikken, og Juan Saavedra ble viden kjent for å være en karismatisk, utholdende og ekstremt presis danser. Og med sitt kompani og sine dansens disipler har han levet og åndet for folkedans hele sitt liv. Sammen med sin kone og livsledsager Sandra Farais har Saavedra reist verden rundt, plukket opp internasjonale impulser og trollbundet publikum fra Buenos Aires og New York til Paris og Bagdad.

Det er aller første gang kompaniet gjester Oslo, men det er jommen på tide – og når paret gjester Oslo World, har de ikke bare med seg et kompani med strålende Santiagueños, men også kvinnelige trommeslagere, som trakterer det tradisjonelt mannsdominerte instrumentet bombos legüero.

Vil du være med på workshop med Juan Saavedra og hans kompani? Se her

I samarbeid med Ministerio de la Cultura de la Nacion Argentina og PR Producciones.
Støttet av Ministerio de la Cultura de la Nacion Argentina.

Legg igjen en kommentar