Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Mbongwana Star

- velkommen til planet Kinshasa!

Å favorisere blir aldri helt stuerent. Hva Mbongwana Star angår, klarer vi likevel ikke å dy oss fra å være ekstra spente på deres festivalbesøk. Det skyldes ikke bare at flere bandmedlemmer er gamle venner av festivalen, men også at Mbongwana Stars debutalbum er en av årets beste – og mest fascinerende – utgivelser.

Etter å ha tilbragt flere lange år i Kinshasas gater som hjemløse handikappede, fikk verden øynene opp for rumbamusikken til de middelaldrende karene i Staff Benda Bilili (“se forbi skinnet” på lingali) mot slutten av forrige tiår.

Det var en stor skuffelse at grunnleggerne Coco Ngabali og Theo Nzonza forlot bandet i 2013. Etter et møte med den franske-irske Liam “Doctor L”, oppstod bandet deres imidlertid på ny som Mbongwana Star: En fugl føniks med rikere, dystrere og langt mer kontemporære sjatteringer enn hva som kom før den.

From Kinshasa kunne likevel ikke kommet fra noe annet sted enn, øh, Kinshasa. Men for alt vi vet, har Kinshasa blitt en egen planet siden sist. Albumet er nemlig gjennomsyret av en mystisk nerve som gir musikken et merkverdig utenomjordisk preg. Postpunkgitarer, duvende dubbass og skingrende synthtepper møter kongolesiske rumbarytmer og Konono Nº1s umiskjennelige congotronics, ulikt noe annet. For å si det mildt: Vi gleder oss til konsert.

 

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar