Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Miss Bolivia

- Vindskeiv tropipunk fra Buenos Aires’ bakgater

“Argentinere aner ikke hva “queer” betyr og europeere aner ikke hva “cumbia” betyr,” hevdet rapperen Ali Gua Gua i et intervju med radiokanalen NPR. Vi drister oss nemlig til å påstå såpass: Hadde ikke Gua og hennes venninner i Kumbia Queers sprengt grensene for hvem og hva som får lov til å være en del av den argentinske cumbiabevegelsen, hadde neppe deres nære bekjentskap Paz Ferreyra lagd musikk som Miss Bolivia.

Cumbia har sitt utgangspunkt i de afrikanske slavenes kollektive lenkemarsj og har dermed historisk sett vært den latinamerikanske underklassens dansemusikk, i den grad at det også har blitt den dominerende musikksjangeren i Buenos Aires’ barrios. Men i likhet med mange andre gatesmarte sjangre – dancehall, reggaeton og hiphop – har også cumbia en lei tendens til å opptre overveldende mannsjåvinistisk.

Om ikke artistnavnet – som henleder til objektiviserende missekonkurranser – var en tilstrekkelig ledetråd, bør det altså være klart at Miss Bolivia har en hane å plukke med flere enn mannfolka som faktisk sitter med makta. For om man kan spansk eller ei, kan man enkelt høre aggresjonen i stemmen når Ferreyra rapper over cumbiaens elementære totakter, lik slavene en gang må ha gjort på vei til plantasjene i Panama og Colombia. Mer enn noe lager Miss Bolivia nettopp det Kumbia Queers kaller for “tropi punk”.

ID: 20 års aldersgrense 

ZZK-programmet:
22:45-23:45 Nicola Cruz
00:00-01:00 Miss Bolivia
01:00-02:00 Chancha Via Circuito
02:00-03:30 El-G

I samarbeid med Ministerio de la Cultura de la Nacion Argentina og PR Producciones. Støttet av Ministerio de la Cultura de la Nacion Argentina.

 

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar