Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Nicola Cruz

- Vuggevennlig klubbmusikk om tapt uskyld

Det eksisterer noe fortryllende i hjertet av Sør-Amerika. Å sette fingeren på akkurat hva dette består av er ikke så enkelt, men én ting føles sikkert: At Vestens inntog i Den nye verden er i ferd med å ødelegge den latinamerikanske mystikken for godt. Et eksempel på dette ser vi i Gabriel García Márquez’ romanmesterverk Hundre års ensomhet, der kolonikreftene gradvis utraderer alt som en gang var pulserende ved den colombianske landsbyen Macondo.

Sånn sett kan man si at franskfødte Nicola Cruz følger i de magisk-realistiske forfatternes fotspor. Selv om han kaller uttrykket sitt for “Andesstep”, har de lune houseproduksjonene minimalt med brautende dansemusikk å gjøre. I stedet benytter Cruz seg av samplere for å gjenskape lyden av et førindustrielt Ecuador – landet foreldrene forlot, og som han nå selv har flyttet hjem til – gjennom opptak av akustiske instrumenter og naturlyder.

Debutalbumet til Nicola Cruz er i skrivende stund like rundt hjørnet, men foreløpig har han blant annet rukket å delta på samleren A Guide to the Birdsong of South America, der han har bygd en døsig rytme rundt kvitteret til den ecuadorianske småfuglen Jocotoco Antpippa. Den er ikke overraskende utrydningstruet, fordi dens naturlige habitat ødelegges av hogst og gruvedrift. Nicola Cruz forsøker dermed så godt han kan å redde de siste restene av den latinamerikanske sjelen. Heldigvis oppstår det noe helt spesielt i anstrengelsen.

ID: 20 års aldersgrense

ZZK-programmet:
22:45-23:45 Nicola Cruz
00:00-01:00 Miss Bolivia
01:00-02:00 Chancha Via Circuito
02:00-03:30 El-G

I samarbeid med Ministerio de la Cultura de la Nacion Argentina og PR Producciones. Støttet av Ministerio de la Cultura de la Nacion Argentina.

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar