Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Teresa Salgueiro

- dronningen av saudade

Få portugisiske musikere har betydd så mye for publikum både innenlands og utenlands som Teresa Salgueiro. Etter en nesten 30 år lang karriere, hvorav de siste åtte har vært som soloartist, har hun høstet internasjonal beundring for sin silkemyke, men kraftfulle stemme. Musikken er forankret i portugisisk tradisjon, men har utviklet seg med en tidløs egenart.

Teresa Salgueiro ble født i Lisboa i 1969, og vokste opp i hovedstaden – med alt det medfører av musikalsk påvirkning. Bare 17 år gammel begynte hun å synge i bandet Madredeus, som øvde i et nedlagt kloster i bydelen Madre de Deus. Bandet spilte inn 13 album og ble umåtelig populære i Portugal. De ble også kjent utenfor landets grenser da Wim Wenders lagde filmen Lisbon Story (1994), der Teresa spilte en av hovedrollene og bandet, som også var med i filmen, stod for lydsporet.

I 2006 slapp Teresa sitt første soloalbum, Obrigado, en takksigelse til alle hun hadde samarbeidet med i løpet av 20 år i Madredeus. Året etter forlot hun bandet og begynte på en produktiv solokarriere som hittil har resultert i fem plater. Den foreløpig siste, O Misterio, kom i 2012, og er en mørk og vakker studie i den musikalske melankolien portugiserne kaller saudade.

https://www.youtube.com/watch?v=tckK2jAu2MY 

Tekst: Kristian Krogh-Sørensen

Legg igjen en kommentar