Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Arnaldo Antunes

Ikonisk foregangsmann

Evnen til å være banebrytende og folkelig på samme tid er en kvalitet de færreste musikere besitter. Få – om noen – har lagd større kunst om den lille mannen som Lou Reed, men den brasilianske multikunstneren Arnaldo Antunes følger like etter.

Som frontfigur i det legendariske rockebandet Titãs – fra deres grunnleggelse i 1982 til han gikk sine egne veier ti år senere – ledet Antunes an en ny musikalsk bevegelse i landet. På sitt beste var Titãs inkluderende, takket være deres flørt med pop- og dansemusikk, samtidig som de bedrev en intellektuell kritikk av både kunstsfæren og statsapparatet. Dette har han fortsatt med på egen hånd.

“Jeg vil lage popmusikk for å nå ut til folk, men samtidig bry meg om estetikk,” forklarte 55-åringen i et intervju med musikkmagasinet Sound and Colour. Tradisjonen med å forene det såkalt høye og lave stod særlig sterkt innen den brasilianske tropicalismo-bevegelsen på 60- og 70-tallet, med eksentrikeren Tom Zé i spissen. På mange måter føles Antunes som hans arvtager.

Så er det kanskje ikke så rart at Arnaldo Antunes har blitt et ikon for de progressive stemmene i Sør-Amerika: Nylig, under en konsert i Buenos Aires, veivet publikum med plakater påskrevet “Fora Temer” (oversatt: “Ut med [Michel] Temer”, Brasils nyinnsatte president, som forsøker å bringe landet i en mer nyliberalistisk retning.).

Endelig besøker han også Norge for aller første gang.

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar