Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Belén Maya

Flamencofilosofen

Flamenco er så mye, mye mer enn bare en dans. For Belén Maya – sin generasjons fremste flamencista – er det en filosofi som ikke bare skaper harmoni mellom kropp, hode og sjel, men som gjennomtrenger alle aspekter av livet.

Selv om man har et avslappet forhold til flamenco, kan kanskje det høres litt voldsomt ut. Men hadde du befunnet deg i hennes sko, ville det å bevege seg til lyden av sensuell, spansk gitar vært en like instinktiv handling som å fylle lungene med luft.

Belén Maya ble nemlig født mens foreldrene – begge begavede flamencodansere – var på turné, og man kan enkelt forestille seg hvordan nærmest hver dag siden har vært viet til denne intenst rytmiske musikken fra solstekte Andalucia i Sør-Spania. Foruten å ha studert under og samarbeidet med flere av de største skikkelsene innen flamencofeltet, er hun også en pioneer innen sjangeren.

Dette kommer kanskje tydeligst frem i dokumentarfilmskaper Carlos Sauras iøyenfallende flamencofilmer: “Sevillanas” (1992) og “Flamenco” (1995). Belén spiller en sentral rolle i dem begge, hvor hun gjennom å bane nye veier for flamencoens musikalitet, bevegelighet og kostymebruk løfter den opp fra å “bare” være dans til å bli en visuell kunstform.

Når Belén Maya kommer til Oslo World med soloforestillingen Romnia, koreografert av den briljante Israel Galván, en annen banebrytende flamencodanser – vil man slås av den samme skjønnheten: Et estetisk uttrykk ladet med mer mening enn ord kan gripe.

I samarbeid med

EmbassyofSpain
RIKSSCENEN_LOGO_756x95

Legg igjen en kommentar