Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Cheikh Lô

En beroligende mbalax-mester

Det ville være feil å hevde at Cheikh Lô har forenklet den senegalesiske dansemusikken mbalax. I stedet har han raffinert og roet den, slik at de hyperaktive rytmemønstrene ikke har en like svimlende effekt på de av oss som ikke har fått sjangeren inn med morsmelka.

I tillegg til at 61-åringen er en fremragende låtskriver, er gjerne denne elegante evolusjonen forklaringen på den store suksessen han har hatt utenfor Senegal. Det faktum ble for alvor sementert i fjor, da han ble tildelt den prestisjetunge Womex-prisen, som “hedrer enestående bragder innen verdensmusikk på et internasjonalt nivå”.

Det er utvilsomt sent i livet å nå et slikt høydepunkt, men Cheikh Lô har blomstret sakte, men sikkert. Født og oppvokst i Burkina Faso, spilte han trommer i varietéemsemblet Orchestra Volta Jazz frem til musikertilværelsen førte ham videre til Senegal, foreldrenes hjemland, i 1978. Mot slutten av åttitallet befant han seg i Paris, som studiomusiker, der han utviklet sin beroligende miks av soukous, reggae og mbalax.

Noen år senere ble han tatt under vingene til mbalax-superstjerne (og sittende kulturminister i Senegal) Youssou N’Dour. Han tilbød seg nemlig å produsere Cheikh Lôs strålende gjennombruddsalbum, Né La Thiass (1996), som siden har blitt fulgt av fire ytterligere fullengdere, deriblant kritikerroste Balbalou av fjoråret.

På festivalkonserten, som presenteres i samarbeid med Riksscenen, stiller han med sitt seks mannsterke backingband.

 

RIKSSCENEN_LOGO_756x95

Legg igjen en kommentar