Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Emel Mathlouthi & Kringkastingsorkesteret

Åpningskonsert

Revolusjonens vakreste røst

Da gateselgeren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv i den tunisiske byen Sidi Bouzid 17. desember 2010, tente han også gnisten for et opprør som bredte seg over hele Tunisia – og hele den arabiske verden. Mer en fem år etter kan vi slå fast at konsekvensene av Den arabiske våren har vært komplekse, og at veien fram til frihet fremdeles er lang. Likevel har opptøyene gitt liv til en sterk bevegelse av unge mennesker som er villige til å kjempe mot maktmisbruk og korrupsjon, for frihet og åpenhet. Denne bevegelsen er ledsaget av musikere som skaper noe av den sterkeste og mest rørende musikken den arabiske verden kan by på i dag.

Emel Mathlouthi er 34 år gammel, og begynte allerede som veldig ung å skrive sanger med politisk innhold. I 2006, etter å ha vunnet en nasjonal musikkonkurranse, opplevde hun å bli nektet spilletid på radio og TV fordi myndighetene mente tekstene hennes var subversive. Hun flyttet til Paris i 2008 og fortsatte å utvikle seg musikalsk mens lyd- og videoklipp fra hennes forbudte sanger sirkulerte i hjemlandet.

Etter at Mohamed Bouazizis offentlige selvmord satte i gang protestene i Tunisia, markerte Emel seg ved å opptre for tusenvis av demonstranter på hovedavenyen i Tunis, og ved å framføre en gripende, arabisk versjon av Joan Baez’ Here’s to You. For mange tunisiere ble Emels musikk lydsporet til revolusjonen: Hun har de klassiske arabiske divaenes grasiøse framferd, og er blitt sammenlignet med den legendariske libanesiske sangerinnen Fairuz. Samtidig synger hun med kraften til 1960-tallets protestsangere, og henter inspirasjon fra Baez og Bob Dylan så vel som den egyptiske Sheikh Imam. I takt med spredningen av revolusjonen, ble navnet hennes kjent over hele den arabiske verden. I 2012 ga ut albumet Kelmti Horra (Min verden er fri), med et tittelspor som ble spilt under opptøyene i Egypt. Samme år opptrådte hun for en fjetret forsamling i Bagdad. En kvinnelig tilhører beskrev opplevelsen slik etter at konserten var over: ”Tekstene hennes, som er mot frykt, mot diktatur, et kall for frihet og et verdig liv…vi trenger slik musikk her i Irak.”

Da hun opptrådte på Nobels fredspriskonserten i Oslo i desember 2015, uttalte Emel at hun ikke hovedsakelig sang for den tunisiske dialogkvartetten, men for tunisisk og arabisk ungdom som har en lang kamp foran seg i de kommende årene.

”Jeg er en stjerne i mørket/en torn i undertrykkerens strupe” synger Emel Mathlouthi. Med sin vakre musikk gir hun håp til mennesker som ennå har til gode å oppleve et liv i frihet, trygghet og verdighet.

Tekst: Kristian Krohg-Sørensen

Legg igjen en kommentar