Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Farmers Market feat. Giani Lincan & Minko Iliev

Fortsatt på oppdagelsesreise, 25 år senere

Selv etter et kvart århundre som frontfigur i balkanjazz-orkesteret Farmers Market, er Stian Carstensen overbevist om at han har mer å lære. «Dødtida hvor folk leser Koranen, Se og Hør og løser sudoku, forsøker jeg å bruke på lære meg flere instrumenter,» fortalte han nylig i et intervju med musikkblekka Jazznytt.

Så vidt vi vet, er 45-åringen nemlig dreven på både banjo, fløyte, gitar, fiolin, kaval, gaida, og – gisp! – pedal steel, for ikke å glemme instrumentet han lærte av sin far: trekkspill.

Sånn sett er han som en oppdagelsesreisende. Men fremfor å hive seg på første (rom)skip til Antarktis, Månen eller Jupiter, er hans felt jakten etter allverdens kulturers dypeste hemmelighet. Gjennom Farmers Market, som ble grunnlagt med i studietiden, har Carstensen & co. alliert seg med indiske høykaster, vestnorske bønder, bulgarske romfolk og bluegrasskultister fra Appalachia-fjellene.

Det er nok denne bunnløse hungeren etter musikalsk visdom som er årsaken til at kvintetten er usedvanlig vitale 25 år ut i karrieren. Deres foreløpig siste utgivelse – «Slav to the Rhythm» (2012), som i likhet med forgjengeren leker seg med en finurlig sovjetestetikk – fikk nemlig ekstatisk mottakelse.

Under årets festival opptrer Farmers Market sammen med Minko Iliev på klarinett og Giani Lincan på cimbalom, en ungarsk og frodig kusine av strenginstrumentet dulcimer. Bedre partnere å feire balkansk jazzjubileum med skal man lete lenge etter.

Tekst: Kim Klev

Stian Carstensen om gjestene GIAN LINCAN og MINKO ILIEV

Giani Lincan er en av Romanias absolutt fremste cimbalister.
Han kommer fra en sigøynerfamilie med 300 år med musikktradisjoner. Han lærte å spille av sin onkel i 5årsalderen, og har vært profesjonell siden han var 9!
Under Ceaucescutiden ble han ofte hentet av SIcoritate for å spille når Presidenten hadde statsbesøk og andre sammenkomster. Nektet man, ble man skutt. SIgøynermusikk var forbudt, men ut i de sene nattetimer insisterte Ceaucescu på at orkesteret skulle spille sigøynermusikk, også den gangen Saddam Hussain var innom. Saddam ble så imponert av Gianis spill  at han ga Giani en gullklump på størrelse med en tennisball på scenen. Denne ble selvfølgelig hentet av et bevæpnet Sicoritate dagen etter.  Giani er en av Romanias store helter på instrumentet cimbalom, og har turnert verden rundt, og har en ledende rolle i soundtracket til filmen Grand hotel Budapest.

Minko Iliev er bulgarsk sigøyner og kommer fra en liten landsby i Trakia hvor halvparten av alle innbyggerne er musikere. Han lærte å spille klarinett av sin far, som igjen har lært av sin far osv.
Under Todor Shisvov i kommunismens navn, var det forbudt å spille såkalt degenerert musikk dvs. orientalskklingende musikk og sigøynermusikk. Minko forteller at alt reportoar for bryllupsbruk, måtte godkjennes av kommunistpartiet.
Folk flest ville gjerne ha sigøynermusikk og tyrkisk musikk i sine respektive bryllup, men siden musikerne riskerte fengsel for å spille kvarttoner(!) pleide de å ha en medhjelper som satt på et tak i nærheten av bryllupsområdet for å se etter politibiler, og skulle det  dukke  opp en politibill signaliserte vedkommende  med lommelykt til bandet på scenen, slik at de kunne skifte til «nasjonal» musikk i det politiet passerte. Imidlertid sviktet lommelykta ved en anledning og hele bandet ble arrestert på scenen, og satt i fengsel i 2 måneder for å ha spilt upatriotisk musikk.
Minko er en fremragende tradisjonsbærer og nyskaper innen bulgarsk folkemusikk og sigøynermusikk, hans måte å improvisere på er unik, og han er kjent over hele Bulgaria for sitt sitt spill.

Legg igjen en kommentar