Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Mahsa Vahdat

Å synge er en menneskerett

I Iran er det forbudt for kvinner å synge offentlig. Det betyr at Mahsa Vahdat, som er født og oppvokst i Teheran, kan holde en pianokonsert eller synge foran andre kvinner, men ikke forme melodier med stemmebåndet der fremmede menn ferdes. “En stemme er fysisk avslørende. Den er en veldig sterk personlig uttrykksform,” fortalte hun til Dagsavisen i vår.

Denne loven problematiserer Mahsa på sitt seneste album, “The Sun Will Rise”, som hun nylig vant Critic Award for i Tyskland. I motsetning til de foregående fullengderne – flere i samarbeid med søsteren Marjan og soulsangeren Mighty Sam McClain – er alle instrumenter strippet bort. Tilbake står kun stemmen hennes, som kaster seg mot kirketak og murvegger, inkludert dem i Emanuel Vigelands mausoleum i Oslo, lik dragsug i nattens mulm og mørke.

På tross av den håpefulle tittelen, er dette en hjemsøkende utgivelse. Det skyldes i stor grad Mahsa Vahdats sørgmodige stemme, som sluker til seg all oppmerksomhet. Hun er også utpekt som en av de 50 mest innflytelsesrike kvinner i Iran de siste 200 år. Man kan sånn sett forstå hvorfor de iranske myndighetene anser den som en stor trussel: Så lenge strupen hennes vibrerer, er man tvunget til å kjenne på hvor voldsomt det er å være til.

Når Mahsa vender tilbake til Norge under årets festival, kommer hun til å fremføre “The Sun Will Rise” i Marmorsalen på Sentralen. Vi håper solen snart reiser seg i hjemlandet, slik at hun kan fremføre verket også der.

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar