Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

MHD

Fotballentusiast i fyr og flamme

På omslaget til MHDs selvtitulerte albumdebut, drypper maling tykt som blod fra hendene hans. I 21-åringens høyre håndflate ser man en smørje av rødt, gult og grønt – nasjonalfargene til Guinea og Senegal, foreldrenes hjemland – mens man i den venstre ser den franske trikoloren: blått for liberité (frihet), hvitt for égalité (likeverd) og rødt for fraternité (brorskap).

Selv om Frankrike ikke alltid er like flinke til å kjempe for disse grunnverdiene, særlig når det kommer til innvandrerungdom, virker det som Mohamed Sylla fra Paris ser på dem som uløselig forbundet med sin identitet. MHD er like fransk som han er afrikansk.

Som en selverklært pioneer av sjangeren “afro trap”, blir dette spesielt tydelig. Selv om det ikke alltid er like lett å høre inspirasjonen fra trap – basstunge og klubbklare hiphopbeats fra USA – stiller rapperen Mohamed seg i en klart vestlig arv. Fremfor å dyrke melodiene, slik tilfellet er i mye moderne afropop, svir ungfolen av samtlige krefter på å levere linjer som flerrer lik piskeslag.

Trolig er det nettopp denne fusjonen av afrikanske, polyrytmiske riddims og fransk, fokusert rapkunst som har gjort MHD til et fenomen: Musikkvideoen til “Roger Milla” har egenhendig slukt til seg svimlende 17 millioner (!) visninger på YouTube. Låten er ikke minst et prakteksempel på Mohameds brennende kjærlighet for fotball, der den låner navnet sitt fra den kamerunske legendespissen.

Slik kan man også slå et slag for frihet, likeverd og brorskap.

Dobbelkonsert med Positive People
ID: 20 år

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar