Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Minnenes melodi / Muittuid Šuokŋa – en hyllest til Inga Juuso

Oslo World avsluttes med en stjernespekket hyllest til Norges fremste joiker, Inga Juuso, i Operaens hovedsal.

Forbudte sanger er festivalens tema og da kommer vi ikke utenom joiken, som fortsatt er forbudt i mange norske og samiske kirkesamfunn. En artist som aldri var redd for å formidle sin samiske kultur var Inga Juuso. Inga var en viktig inspirasjonskilde for Mari Boine og veldig mange andre artister i inn- og utland. Hun ble hyllet med en stor minnekonsert i Kautokeino kort tid etter sin død.

— Inga Juuso var en av våre aller største kunstnere, en vokalist i verdensklasse, en modig aktivist og et utrolig raust menneske. Hun var et forbilde for mange artister i inn- og utland og var en stolt ambassadør for samisk kultur, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Når Oslo World presenterer Minnenes Melodi, står våre fremste samiske artister samlet i Oslos storstue for aller første gang. Konserten er en vakker, groovy og leken festforestilling, med samisk musikk i mange former og takter, med rom for både glede, vemod og ettertanke. Vi kan love at dette blir en konsert publikum sent vil glemme!

— Den Norske Opera & Ballett engasjerer seg i byens kulturliv, blant annet i form av samarbeidsprosjekter med en rekke andre institusjoner og organisasjoner. Oslo World Music festival er en viktig bidragsyter til bredden og kvaliteten på Oslos musikktilbud, og det er med stolthet og glede at vi i år kan huse festivalens storslåtte avslutningskonsert, sier Operasjef Per Boye Hansen.

Vokal:
Mari Boine, Sofia Jannok, Sara Marielle Gaup, Ulla Pirttijärvi, Niko Valkeapää, Leif Isak E. Nilut, 
Iŋgor Ántte Áilu Gaup (Ailloš), Anders P. Bongo

Gitar:
Roger Ludvigsen

Klarinett og saksofon:
Håvard Lund

Perkusjon:
Gunnar Augland, Harald Skullerud

Fløyter og perkusjon:
Patrick Shaw-Iversen

Bass og vokal:
Steinar Raknes

Se video om Inga Juuso hos NRK.

Tekst: Kristian Krohg-Sørensen
Foto: Susanne Hætta

Forestillingen er produsert i samarbeid med Beaivváš Sámi Našunálateáhter og Troms Fylkeskommune og ble urfremført under Samisk påskefestival i Kautokeino i 2015.

Legg igjen en kommentar