Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Yilian Canizares

Fiolinist med grensesprengende tradisjonstro

Den tyske tenkeren Walter Benjamin hevdet at nye generasjoner har et ansvar overfor de foregående: Det tippoldemor ikke fikk gjennomført på grunn av sine undertrykkere, er vi nødt til å fullende.

Man kan forestille seg at han ville hatt sansen for Yilian Cañizares. Der andre musikere velger å drikke seg til mote før konsert, hedrer den kubanske fiolinisten sine forfedre gjennom en seremoni som innebærer lys, offer og bønn. Backstageritualet – i tråd med Santería-religionen som er utbredt i det ellers sekulære Cuba – etterlater henne fullstendig sugd inn i nuet.

Denne energien bærer Yilian med seg videre inn på scenen, hvor hun og hennes medsammensvorne fusjoner jazz, klassisk musikk og afrokubanske rytmer. Også gjennom musikken kanaliserer hun sin vestafrikanske nedstamning. Særlig når hun synger på Yoruba – tilknyttet det nigerianske elvedeltaet – kjenner man hvordan århundrer hviskes ut i en fei.

At hun mestrer dette, skyldes nok ikke bare hennes zen-aktige nærvær, men også hennes klassiske skolering. Allerede som syvåring kom hun inn på det ærverdige Manuel Saumell-akademiet i hjembyen Havana; senere, som musikkstudent i Venezuela, ble hun tatt under vingene til sveitsisk læremester. Siden tusenårsskiftet har det europeiske fjellriket vært hennes hjem.

Invocación, Yilians bejublede andrealbum fra i fjor, skjerpet hun blikket på sine røtter. Man kan nå langt ved å strekke seg mot stjernene, men det er nok forhistorien som best kan svare på hvem og hva man er.

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar