Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Akutuk

Helbredende plaskeperkusjon

Vann dekker over to tredjedeler av jordens overflate. Kroppene våre består av mer vann enn noe annet. Og uten vann ville knapt noe av det vi ser rundt oss eksistert. H2O er med andre ord et stoff med nærmest magiske kvaliteter, og likevel tar vi det helt for gitt.

Akutuk – en duo bestående av Lois Géraldine Zongo og Odile Barlier Tellitocci – retter fokus mot disse egenskapene ved vannet. Zongo og Tellitocci mestrer nemlig den ekstraordinære kunsten å bruke vannoverflaten som perkusjon, en eldgammel teknikk nedarvet gjennom generasjoner med kvinner fra den kamerunske landsbygda.

Tradisjonelt har Akutuk, som denne teknikken faktisk heter, vært forbundet med feminine sosiale aktiviteter som fisking og rengjøring. Fremfor å bli værende på land, har de kamerunske kvinnene hoppet uti elver og innsjøer for å lage meningsladde polyrytmer som feirer vannets ånder. Lignende musikkformer finnes over hele verden, selv så fjernt fra Kamerun som stillehavsstaten Vanuatu.

Det understreker den dypt universelle kraften i Akutuk. Som duoen selv forklarer, minner vann oss om våre følelsers opprinnelse og «forbinder oss med folkeslagens fremtid og klodens skjønnhet». Dermed er det liten tvil om at deres konsert i ærverdige Bislett Bad vil ha en helbredende kraft, et klangfullt plaster på våre eksistensielle sår.

 

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar