Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Ibaaku

Utenomjordiske beats

«Jeg prøver alltid å finne harmonien gjennom bråket,» sier Stephen Bassene om den elektroniske dansemusikken han lager som Ibaaku. Han er nemlig bosatt i en spesielt støyete del av Dakar, noe som plagde den unge produsenten frem til han innså at det hadde hatt en svært positiv påvirkning på lydbildet hans.

Motorsykler og byggeplasser langt fra de eneste inspirasjonskildene på albumet «Alien Cartoon» (2016). Det ble tross alt til som lydspor til en motevisning av den senegalesiske designeren Selly Raby Kane, omhandlende en afrikansk by som blir invadert av romvesener.

I likhet med Kanes klær, er det vanskelig å ikke omtale låtene til Ibaaku som afrofuturistiske. I musikkvideoen til «Djula Dance», den første låten han skrev til prosjektet, danser Bassene på et øde månelandskap, mens stjernetåker og arkaiske gudeskikkelser farer forbi. Selve musikken – som er futuristisk og primitiv på samme tid, like svimlende som hypnotiserende – skaper den samme følelsen av forundring.

Siden slutten av 90-tallet har Bassene lagd beats for senegalesiske rappere, noe som har gjort ham til en sentral figur innen den nasjonale hip hop-scenen. Han har likevel vært ansett som en eksentriker, en som ikke passer sjangerens normer. Dette kommer spesielt klart til uttrykk med Ibaaku, som kan minne om vår tids musikk, men låter som noe fra en annen planet.

ID: 20 år

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar