Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Igor Dunderovic og Fetterforeningen

Leken og satirisk folkemusikk

Syv fettere som ikke er fettere: Igor & Fetterforeningen er ikke forbundet av blod, men av sin forkjærlighet til folkemusikkens mest skøyeraktige sider. Ved bruk av komplekse balkanrytmer og lettbeint humor forsøker de å rydde opp i kulturelle misforståelser i Norge, et land der det ofte er ubehagelig å føle seg annerledes.

Når sant skal sies er det likevel visse slektskap i Igor & Fetterforeningen. Mens «kapellmester» Elvis er onkelen til frontmann Igor Dunderovic (du så dem kanskje på Norske Talenter?), er gitarist Mili og bassist Saso faktiske fettere. Ikke minst spiller fiolinist Daniel, trekkspiller Almir og trommeslager Boris sammen i det anerkjente orkesteret Kuraybers – som på balkansk slang betyr noe sånt som Bohemene.

Det understreker at Igor & Fetterforeningen ikke bare er fremmede som innvandrere, men også som trubadurer. Det ligger nemlig i folkemusikerens natur at hen har vanskelig for å føle seg hjemme, noe som skaper et utenfra-perspektiv. I blant er det akkurat hva man trenger for å se det latterlige i hva vi ellers tar for gitt.

Sentralt for Igor & Fetterforeningen er nemlig å endevende norske nasjonalskatter. Både på konsert og på albumet «Ali Baba og lille lam» (2013) finner man lekne og satiriske nytolkninger av folkekjære sanger som «Kråkevisa», «Håvard Hedde» og «Gikk meg over sjø og land», samt «Mikkel Rev» – som her handler om at «Mika Ilryev fikk avslagsbrev, de sendte han til månen».

ID: 20 år

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar