Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Love & Revenge

«For en person som aldri har sett Orienten, er en lotus fortsatt en lotus; for meg er den kun en slags løk». Dette er skuffelsen den franske forfatteren Nerval må bite i seg etter en tur til Midtøsten, som gjenfortalt i Edward Saids «Orientalismen». Poenget til Said er ikke at det er noe galt med denne delen av verden. Snarere tvert imot: Det virkelig perverse er måten Vesten betrakter Orienten på.

Said er en viktig inspirasjonskilde for Love & Revenge, en duo bestående av den libanesiske hiphop-pioneren Rayess Bek og den visuelle kunstneren Randa Mirza. Sammen utforsker de dualiteten ved å være et fullverdig individ – med alt det medfører av kompleksiteter – men samtidig bli betraktet som den Andre, noen som lar seg inkluderes i et tegneserieaktig typegalleri.

Love & Revenge er et møte mellom to hermetisk lukkede universer: de brukne, skeletale beatsene fra Vestens elektroniske musikkproduksjon og den tradisjonelle folkemusikken fra Orienten. Dette mestrer Bek og Mirza ved å sample bilder og lyder fra klassiske arabiske filmer og popsanger, og organisere dem på nytt innen rammene av samtidens globale populærmusikk.

Dermed skjenkes kulturen fra den såkalte arabiske gullalderen – 1940-, 50- og 60-tallet – et nytt liv. Ved å plasseres i en fremmed kontekst, forandres også store deler av meningsinnholdet, samtidig som historien som lusker i skyggene får bestå. Sånt blir det mektige – ja, nærmest overrumplende – musikkopplevelser av.

Legg igjen en kommentar