Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Maarja Nuut feat. Hendrik Kaljujärv

Mystisk felespill

Maarja Nuut står med den ene foten i nåtiden og den andre i forhistorien. Den estiske sangeren og felespilleren tar i bruk moderne musikkteknologier – elektronikk og looping – for å kunne røre ved De Evige Sannhetene. Det vil si at hun skaper et lydlandskap hvor minimalisme og eksperimentell musikk møter musikalske landsbytradisjoner fra Europa før verdenskrigene.

Hennes andre album «Une Meeles» (Fanget i en drøm) kom i fjor sommer, og utforsker såkalte hypnagoge bevissthetstilstander. Med andre ord: spennet mellom drøm og virkelighet. Nuut er nemlig svært interessert i disse gråsonene der man ikke helt aner hva man opplever. Dette gir gjenklang i den hypnotiske musikken hennes, som ofte maner frem déjà vu-aktige fornemmelser.

Det skyldes nok ikke bare looping-teknikkene til Nuut eller hvordan hun gjerne arbeider rundt de samme melodiske temaene, men også hvordan musikken hennes er svøpt i en dyp mystikk. Det er i det hele tatt en nærmest zenmester-aktig tilstedeværelse ved Maarja Nuut, både som livemusiker og som musikkfilosof.

«Jeg dømmer aldri, jeg observerer bare,» sier hun om skriveprosessen sin, som innebærer å forestille seg hver låt som ulike rom i et hus. Målet er å gi lytterene nok albuerom til å skape sine egne tolkninger og historier ut av det de hører. Resultatet er slående: Man blir sugd inn i Nuuts soniske drømmeverden, preget av estisk mystikk, eksperimentelle lydlandskaper og klassisk historiefortelling.

Hendrik Kaljujärv har vært en aktiv kunstner innen mange forskjellige felt og har blant annet laget lyd og musikk for film, teater og installasjoner. Samarbeidet mellom ham og Maarja Nuut har resultert i et banebrytende, hypnotisk og elektronisk lydbilde, og de har fått mye oppmerksomhet internasjonalt for albumet «Une meeles», som ble lansert våren 2016. 

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar