Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Freedom to resist

Film- og fotoinstallasjon + samtale

Korrupsjon og undertrykkelse er sørgelig vanlige egenskaper i latin-amerikansk politikk, uavhengig av regimets politiske orientering. Det å stå mot status quo er, og har vært, grunn i seg selv til å bli sensurert og tvunget til stillhet. I enkelte tilfeller resulterer det i kidnappinger, tortur eller til og med drap.

I Colombia i 2017, ett år etter signering av fredsavtalen som skulle være avslutningen på en 52-årig intern konflikt, rapporterte OHCHR 441 angrep, inkludert 121 drap, på menneskerettighetsforkjempere, så vel som sosiale- og samfunnsledere i Colombia. Selv om antallet er litt mindre skremmende, har også flere viktige stemmer i Brasil vært utsatt for lignende angrep de siste årene. Blant dem finner man det ikoniske drapet på Marielle Franco, en svært populær afro-brasiliansk politiker og byrådsmedlem.

Hva er kunstnernes plass i dette landskapet? I dette politiske landskapet har kunsten vært avgjørende for å skape trygge rom for motstand og politisk tenkning. Der hvor det å være en politisk kunstner tilsynelatende er et karrierevalg i noen deler av verden, er det simpelthen en av livets realiteter på dette kontinentet.

Panelet:

  • Elbis Alvarez er en av Colombias fremste eksperimentelle musikere.
  • Mauricio Fleury spiller keyboard og gitar Bixiga 70 – et band fra São Paulo, som mikser brasiliansk musikk med afrobeat. 
  • Fabiana Batistela er direktør for Inker Agência Cultural og SIM São Paulo.
  • Deise Nunes er en Oslo-basert, brasiliansk forsker, som i 2017 etablerte Golden Mirrors Arts Norway, et selskap som fokuserer på melaninrike kvinners rolle i kunsten og politikken. 
  • Pablo Neri  er en aktivist fra Pará i Brazil, med erfaring fra MST og MAM.
  • Oscar Navia, fra Cauca, i Colombia, er lærer og aktivist i CNA (Coordinador Nacional Agrario).
  • Moderator: Fabian Mosenson Sosiolog, som foreleser på Østfold universitet.  

Film- og fotoinstallasjon: 15:30-16:30

Seminar 16:30- 18:00

I samarbeid med Latin-Amerikagruppene i Norge.

Legg igjen en kommentar