Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Seun Kuti & Egypt 80 – Avlyst

Afrobeatens arveprins

Hele verden fikk opp øynene for afrikansk musikk gjennom den legendariske afrobeat-pioneren Fela Kuti og hans afrobeat, en musikksjanger han selv skapte og som lever i beste velgående den dag i dag. En kompleks og rytmisk avart av jazz, funk og psykedelisk rock basert rundt tradisjonelle vest-afrikanske melodier og rytmer.

Seun Kuti er den yngste sønnen til Fela, og leder i dag et av farens viktigste band, Egypt 80. Flere av hans mange barn har blitt musikere og båret musikken hans videre, men Seun og broren hans Femi er to av de mest kjente etterkommerne av den nigerianske multikunstneren og aktivisten. Der Femi har gått sine egne veier med musikken har Seun sunget i Egypt 80 siden han var 9 år og bygger videre på farens musikk og ideer. Da Fela døde i 1997 var Seun bare 14 år, men tok over som sanger, saksofonist og bandleder, og har brakt musikken videre og holdt den levende og aktuell. Akkurat som faren er han er en sterk politisk figur og aktivist i Nigeria, og musikken har et tydelig budskap.

Seun har skapt sitt eget utrykk med årene, og i prosessen har han også pushet grensene for dagens afrobeat, og elementer fra andre sjangere har løftet frem nye sider av musikken. Han har på de siste albumene jobbet med banebrytende produsenter som Brian Eno og nå senest med Robert Glasper, og han trekker stadig nye og moderne elementer inn i musikken. Selv mener han fortsatt at Fela er en evig nummer en og er stolt av å kunne stå i skyggen hans, men han har virkelig bevist at han kan stå på egne ben som artist.

Det er fortsatt flere av de originale medlemmene med i Egypt 80, og de spiller ofte flere av farens klassikere sammen med eget materiale når de spiller live. Det er en levende blanding av improvisasjon og komposisjon, og det er umulig å stå stille allerede fra første tone. At det er høst utenfor vil ingen huske når de setter i gang å spille.

Tekst: Henrik Richter Schie

Legg igjen en kommentar