Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Spoek Mathambo

Township tech fra en sørafrikansk multikunstner

Spoek Mathambo er aktuell med sitt første soloalbum på 5 år, men det betyr ikke at han har ligget på latsiden i mellomtiden. Produsent, låtskriver, designer, filmskaper og rapper Mathambo har i mange år vært en enormt profilert og aktiv del av Sør-Afrikas yrende musikkliv.

Allerede før sin musikalske debut var han i front for den nye afro-futurismen, som verden for alvor fikk øynene opp for med DJ Mujava sin låt Township Funk i 2008. En av grunnene til at denne musikken fikk fotfeste utenfor Sør-Afrika var en dokumentarfilm Spoek lagde for mediehuset Vice, kalt «Future Sound of Mzansi». Mzansi er Xhosa og betyr Sør, og har blitt et vanlig slang-ord for Sør-Afrika blant de unge.

Musikksjangeren har etterhvert fått mange navn, og Spoek selv kalte det Township tech i mange år. Nå i det siste refereres det ofte til Bacardi house eller Afro-house, men som med så mye musikk fra Sør-Afrika så er det en salig blanding av referanser og sjangere. De synkoperte trommene vi kjenner fra Kwaito, de tradisjonelle og organiske instrumentene med de rå elektroniske lydene, og den raske rappingen på ulike språk blandet med mer tradisjonell melodisk sang, gjør Spoeks lybilde unikt og dansbart.

Hans siste album «Mzansi Beat Code» er på mange måter en videreføring av alt han har gjort så langt. Denne gangen har han overlatt vokalen til sine mange gjester på albumet og det er hele 20 forskjellige aktører fordelt på de 13 sangene. Selv om musikken utvilsomt er laget for fest, har spesielt det siste albumet fått en mer politisk undertone i valget av samples og tekster. Med andre ord kan man forvente en god blanding av sterke budskap og vibrerende dansegulv når Spoek Mathambo gjester Oslo World i november!

ID: 20 år

Tekst: Henrik Richter Schie

Legg igjen en kommentar