Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

The Great Departed

Satiriske hymner.

Protestsanger har nok eksistert like lenge som sivilisasjonene. Så lenge det finnes tyranner, vil det føles nødvendig å gripe etter nærmest instrument og synge om deres ofte parodiske maktsyke. Det er omtrent like naturlig som å spise mat når man er sulten.

Få bærer imidlertid denne arven videre med like stor brodd og finesse som det libanesiske folkorkesteret The Great Departed (på morsmålet: Al-Rahel Al-Kabir). De lager klassisk arabisk musikk med en moderne tvist. Men desto viktigere er innholdet i det de synger: Ingen – selv ikke den palestinske motstandsbevegelsen – unnslipper deres satiriske penn om man viser tegn til hykleri.

Hovedsakelig er det imidlertid Den islamske stat som får smake pisken. «O mester Abu Bakr al-Baghdadi, du som hersker etter Guds regler, du vil lede Guds tjenere i avgrunnen som ingen andre,» synger de på «Madad Bhagdadi», en hånende hymne dedikert til den avdøde IS-lederen.

På sett og vis er ikke musikken til The Great Departed så altfor ulik de satiriske og dagsaktuelle tegneseriene man finner i avisene. Det er kanskje ikke så rart: Frontfigur og låtskriver Khaled Soubeih arbeidet nemlig som journalist før han sluttet seg til Beiruts frodige kulturelle scene og grunnla bandet sammen med Sandy Chamoun, Naim al-Asmar, Emad Hashishu, Abd Qabisi og Ali al-Hawt. Sammen sverger de til det gamle jungelordet «latter gjør tyrannen gal».

Tekst: Kim Klev

Legg igjen en kommentar