Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Vassvik

Avantgarde Sámi joik

I lang tid har joiking vært betraktet som noe syndig. Det speiler ikke bare forakten som samefolket har blitt møtt med, men også frykten for den spirituelle kraften som finnes i denne sangteknikken. Lytter man til Torgeir Vassviks musikk, vil man nemlig bli slått av de universelle sannhetene som lydeksperimentene hans rører ved.

Født og oppvokst i Gamvik, Europas nordligste fastlandspunkt, viderefører Vassvik sjøsamenes kulturarv. Det er imidlertid ikke bare joiken – ikke ulikt mongolsk strupesang – som har preget ham siden barndommen. Også farens mandolinmusikk, i tillegg til en rekke indieband, har satt sine spor på Vassviks kunstnerskap.

Etter to flotte album under eget navn opptrer Torgeir Vassvik nå som kvartetten VASSVIK, sammen med lyddesigner Audun Strype og de felespillende Kjorstad-brødrene. Man kan kanskje hevde at de revitaliserer samefolkets besjelende joik for det 21. århundre, men det yter ikke tilstrekkelig med respekt. Dette er en tidløs tradisjon, som taler til lytteren på tvers av språk, på tvers av sivilisasjoner.

Legg igjen en kommentar