Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Her er vår guide til Oslo World 2018!

Oslo World er hvert år stolte av å tilby en mengde ulike musikalske opplevelser, fra en rekke forskjellige land, sjangere og tidsaldre. Hvordan finne fram i mylderet? Her er et par knagger fra årets program.

 

Om du liker store stemmer: En av de største stemmene på årets Oslo World-plakat er ikke med oss lenger. Den palestinske sangeren Rim Banna gikk bort i vår, men minnes under årets åpningskonsert av et knippe fantastiske musikere, anført av vokalister som Kari Bremnes, Solveig Slettahjell, Maryam Saleh og Marthe Valle.

Om du vil danse: Nok en gang samarbeider Oslo World med Jaeger om klubbprogrammet under årets festival, med dj’er fra hele verden. Ellers er brasilianske Bixiga 70 et (stor)band det simpelthen er umulig å stå stille til, med like deler brasiliansk musikk og afrobeat. På Mzansi Pride kommer både duoen FAKA og Moonchild Sanelly til å sette fyr på Kulturkirken Jakob, i tillegg til dj-duoen Jozi Nights, som spiller sørafrikansk klubbmusikk kvelden ut. Men: Dansing skjer så godt som over alt under Oslo World.

Om du vil lytte: Lydhørhet er sentralt i den norske trommeslageren Thomas Strønens ensemble “Time is a blind guide”, som kombinerer elementer som strykere, en pianotrio og et trommeensemble, i tillegg til steelgitar og tablas. Musikken vi får høre er nyskrevet for anledningen.

Om du vil se: Fjorårets konsert med franske ChassolRiksscenen var en skjellsettende visuell og musikalsk opplevelse. Han fremførte “Indiamore”, basert på videoopptak fra hverdags- og musikkliv i India, og hvor musikk plutselig åpenbarer seg i dagligdagse lyder. Når han kommer tilbake, har han med seg sin nye plate “Big Sun”, som fullfører trilogien hvor han benytter seg av denne komposisjonsteknikken.  

Om du ikke får nok av gitar: Det største trekkplasteret for fans av seksstrengs magi under årets festival er kanskje Bombino, som i et tiår har bidratt til å utvide verdens gitarvokabular med virtuos fantasi. Men det stopper ikke der – sjekk for eksempel ut Fatoumata Diawaras siste album “Fenfo” og opplev hennes svale gitarflettverk. Et annet stalltips er Ali Güçlü Şimşek, som kommer til byen med Gaye Su Akyol og som spiller tyrkisk surfgitar som ingen andre.

Om du kan få nok av gitar: Den legendariske Kronoskvartettens konsert med de iranske søstrene Mahsa og Marjan Vahdat på Cosmopolite er et åpenbart høydepunkt. Kvartettens ry som et fantastisk liveensemble er fullt fortjent – dette blir et minneverdig møte med mulighetene som ligger i kammerensemblet.

Om du vil se morgendagens stjerner: De brennhete fransk-kubanske tvillingsøstrene i Ibeyi fremfører det de selv kaller “contemporary negro spirituals” – melodier med dype røtter, pakket inn på et eklektisk og elektronisk vis. Det samme kan vi si om elektropop-talentene i ISÁK, som spiller på Blå sammen med Benin International Musical. Morgendagen møter vi også på Mzanzi Pride, for eksempel i form av pop-vidunderet Nakhane, som flere begeistret omtaler som en sørafrikansk Bowie. På Blå vil Meridian Brothers og Cero 39 sørge for en colombiansk helaften som kommer til å overbevise den som måtte tro at Latin-Amerika utelukkende innebærer salsa, tango, samba og reggaeton om at fremtiden er langt mer psykedelisk, elektronisk og mangslungen enn som så.

Om du ønsker å dykke bakover i historien: Mange av artistene som gjester årets festival har musikalske stamtavler som går mange slektsledd tilbake. Det gjelder for eksempel canadiske Le Vent du Nord eller Estrella Morente, et av de aller største navnene under årets festival. Morente kommer fra en familie som er breddfull av store flamenco-artister og er kanskje verdens største fortolker av tradisjonell flamenco per i dag. Den palestinske Oud-trioen Trio Joubran kommer til Kulturkirken Jakob med strengelek som strekker seg fra tusenvis av år tilbake og fram i nåtiden.

Om du liker alt på en gang: Det er vanskelig å vite hvor man skal starte med all musikken som møter deg om du stikker innom OkWorlds labelkveld – musikk og musikere fra Nepal, Syria og India, veletablerte norske størrelser som Bendik Baksaas, Bugge Wesseltoft, Håkon Kornstad og Knut Reiersrud og alt fra munnharper til softsynther på scenen.

Om du vil ha noe å tenke på: Oslo World har i større og større grad blitt en festival som også omfatter andre ting enn musikk – blant annet gjennom et omfavnende seminarprogram som hvert år tar utgangspunkt i det samme temaet som også er retningsgivende for musikkbookingen. I år anbefales for eksempel Freedom to Resist, om politisk kunst ulike steder i verden, eller Nobelseminaret Freedom…but for whom?, hvor man får med seg en konsert med det libanesiske undergrunnsikonet Tania Saleh i tillegg.

Legg igjen en kommentar