Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

ISÁK

Samisk elektropop med stort internasjonalt potensiale

ISÁK er resultatet av møtet mellom vokalist Ella Marie Hætta Isaksen – som TV-seere i Norge er i ferd med å bli svært godt kjent med, ettersom hun har hengt med helt til den nervepirrende slutten i høstens utgave av “Stjernekamp”, og elektronika-produsent Daniel Eriksen (Alan Walker, The Wombats). Trioen har også med seg den allsidige trommeslageren Aleksander Kostopoulos (Mari Boine, Moddi, Adjagas, Pil & Bue).

Etterspørselen etter bandet har eksplodert det siste året. De er blitt beskrevet som «det heteste navnet i Sápmi» av Riddu Riddu, og ble nylig kåret som vinner av «NRK Urbi». Bandet vant også «Årets nykommer» under Sami Music Awards 2018. Alt dette er lett å forstå om du hører eller ser dem. De representerer en ny måte å høre samisk musikk på, samtidig som det simpelthen er en av de mest lovende elektropop-gruppene fra Norge på lenge. Måten de plasserer joiken inn i et urbant elektronisk landskap, med tekster på både engelsk og samisk, bidrar til et stort internasjonalt potensial.

Soundet har dype, historiske røtter, men peker også tilbake på viktig musikk fra nyere tid – banebryteren Mari Boines fusjon av joik, moderne kunstpop og elektronisk musikk er et naturlig referansepunkt. Derfor var det også naturlig at nettopp ISÁK fremførte en låt under Spellemannprisen tidligere i år, da Boine vant hedersprisen.

Men det er ingen grunn til å vektlegge “arvtager”-rollen for mye. ISÁK er i ferd med å stake ut sin helt egen kurs. Fremover venter flere video- og låtslipp – i sommer slapp de videoen til “In Comparison”. Her og nå, i 2018, kun to år etter at Isaksen slo igjennom under Sámi Grand Prix, representerer ISÁK først og fremst nærmest ubegrensede muligheter.

Dobbelkonsert med Benin International Musical 
ID: 20 år

Legg igjen en kommentar