Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Kronos Quartet med Mahsa & Marjan Vahdat

Enestående formidlere av moderne klassisk musikk.

I samarbeid med Cosmopolite Scene og som feiring av den 25. festivalen i rekken, presenterer vi en unik konsert med den verdenskjente strykekvartetten Kronos Quartet, gjestet av de iranske søstrene og Marjan Vahdat. Repertoaret til konserten på Cosmopolite er et bestillingsverk fra Kirkelig Kulturverksted og Kronoskvartetten til en plate som har vært forberedt i to år, som spilles inn i Oslo uka etter konserten og som utkommer i mars 2019.

Gjennom 45 år har Kronoskvartetten jobbet utrettelig med fornyelse av strykekvartett-formatet. Det dreier seg både om fornyelse av repertoaret som er tenkelig og fornyelse av folks forhold til hva slags muligheter som ligger i formatet. De har jobbet tett med mange av de største nålevende komponistene i verden, som Philip Glass og Terry Riley. De har brakt musikk fra et utall andre sjangere inn i repertoaret sitt, de har opptrådt med artister som Paul McCartney, Björk og Pat Metheny. Da den skjellsettende filmen “Requiem for a dream” kom ut i år 2000 ble soundtracket, komponert av Clint Mansell og fremført av Kronoskvartetten, svært fort et virkelig ikonisk stykke filmmusikk. Det er rett og slett ingen overdrivelse å si at Kronoskvartetten representerer kunstneriske og publikumsmessige suksesser som er helt uten sidestykke innenfor moderne klassisk musikk.

Kronoskvartetten ble stiftet av fiolinisten David Harrington i 1973. Medlemmer har kommet og gått siden, mens den kompromissløse og samtidig tilgjengelige grunnholdningen har bestått. De har bestilt og urfremført over 400 strykekvartetter – til sammenligning er det mer enn dobbelt så mange som Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert og Brahms skrev til sammen. I sitt førtifemte år fortsetter arbeidet for Kronoskvartetten. Det finnes fremdeles ny og gammel musikk å utforske, og musikkverden er fremdeles lutter øre til hva de har å komme med.

Med på konserten i Oslo får Kronoskvartetten søstrene Mahsa og Marjan Vahdat, som er blitt store navn i iransk musikk gjennom tolkninger av både klassiske og moderne tekster fra den persiske kulturhistorien, i tillegg til å være utrettelige forkjempere for ytringsfrihet og kvinners plass i den persiske musikkarven.

Legg igjen en kommentar